Полярники з Вернадського досліджують велетенський скелет синього кита, висотою у 9-ти поверхівку

Автор: Любава Лисичкіна
20:10 24.05.2023

Цей скелет знаходиться на острові Расмуссен в районі станції "Академік Вернадський". Він є одним з найбільших скелетів цих унікальних тварин у світі.

Як повідомляють вчені, почалм дослідження НАНЦ з Інститутом зоології НАН України.
Синій кит – це, можливо, найбільша тварина, яка коли-небудь існувала на Землі. Довжина тіла кита з острова Расмуссен, а це доросла самка, становить до 27 м (це висота 9-поверхового будинку!!!), а вага – від 130 тонн. Звичайно, і скелет його – неймовірних розмірів. Лише нижня щелепа кита – видовжена, трохи викривлена кістка – має довжину 5-6 метрів.
Вченим вдалося реконструювати точні розміри цього антарктичного велетня. Для цього науковці створили тривимірну реконструкцію кістки його щелепи за допомогою метода фотограмметрії. Тобто модель складається з набору фотографій, зроблених з різних ракурсів. Зйомку об’єкта з близької відстані та загальні плани з дрона забезпечив біолог 27-ї та 28-ї УАЕ та чудовий фотограф Сергій Глотов.
Невелику тривимірну діораму, що містить нижню щелепу кита та оточуючі об’єкти, створив Світозар Давиденко – науковець з Інституту зоології.
Подальша робота включатиме масштабування моделі та віртуальне “склеювання” кістки для точного визначення повної довжини кита, а далі й інших його особливостей.
Науковці говорять, що синій кит значно постраждав від китобійного промислу в ХХ столітті, через що в наш час популяція синіх китів дуже мала.  Сучасну чисельність оцінюють у 10-25 тис. особин, що становить лише 3-11% від чисельності китів 1911 року.
Тому дослідження, якими були ці кити до китобійного промислу, за їхніми рештками є дуже цінними, адже дозволяють “реконструювати” минуле цих унікальних тварин і через нього забезпечити їм відтворення і краще майбутнє.

Останні новини