Полярниця зі станції “Академік Вернадський” вивчає хмари та опади в “мецці” метеорологів

Автор: Любава Лисичкіна
21:53 27.10.2022

Національний центр атмосферних досліджень США -  одна з провідних наукових установ Америки та світу, що займається вивченням та моделюванням атмосферних умов.

Про це розповіли у Національному антарктичному науковому центрі.

Мова йде про кліматологиню Анастасію Чигареву- учасницю сезонних експедицій на станцію «Академік Вернадський», молодшу наукову співробітницю НАНЦ та аспірантку Українського гідрометеорологічного інституту. Нещодавно вона отримала стипендію на проведення досліджень властивостей полярних хмар та опадів. Цей Центр іноді жартома називають священним місцем усіх метеорологів, адже глобальні та регіональні моделі цієї організації широко використовуються в світі, зокрема і в Україні, для метеопрогнозування та вивчення різних складових погоди. 

Нині Анастасія працює в команді, яка покращуватиме прогнозування погоди для Антарктиди і конкретно для регіону нашої станції, а ще досліджуватиме характеристики полярних хмар та опадів на основі проведених моделювань.

Вона зауважила: «Ми збираємо дані спостережень, що виконувалися в межах міжнародної ініціативи “Рік полярного прогнозування в Південній півкулі”. У цьому проекті вчені з більшості полярних станцій робили додаткові метеорологічні спостереження, зокрема радіозондування, за домовленістю під час особливо “екстремальних” погодних умов. Далі ці дані будуть уніфікуватися і переводитися в формат, зручний для атмосферного моделювання. Отримані результати будуть порівнюватися зі звичайними прогнозами та реальною ситуацією. Це допоможе зрозуміти, чи покращився прогноз і що ж там відбувається з атмосферою».

Таке дослідження поглибить наше розуміння складних атмосферних процесів в Антарктиді та дозволить робити точніші прогнози погоди в майбутньому. Це спростить навігацію і в повітрі, і в водах Південного океану та поліпшить життя дослідників Антарктики й не тільки.

До слова,  ізраїльське місто передало Києву 10 генераторів і 20 теплових гармат.

Останні новини