Подбайте про найменших, приготуйте з дітьми для підгодівлі пірнатих «пташиний пиріг»

Автор: Любава Лисичкіна
23:21 18.01

Щоб не нашкодити птахам, потрібно уважно поставитися до підбору продуктів, якими ви будете наповнювати годівниці.

Фото: ілюстративне

Варто нагадати, що сам по собі холод не такий небезпечний, як його поєднання зі снігом або ожеледицею, які перекривають шлях до їжі. Така погода для птахів — дуже несприятлива. Тому в місцях, де зими суворі й морозні, підгодівля справді рятує птахам життя.

Таких птахів, як синиці, повзики і дятли, можна регулярно частувати «пташиним пирогом». Приготувати його можна на основі несолоного сала або звичайного желатину (без смаку та запаху).

Рецепт приготування:

  • У формочки для печива чи кексів залийте підтоплене сало або желатин, засипте суміш з насіння соняшника, маленьких шматочків яблук та моркви, насіння гарбуза, дині та ячменю і виставте на мороз.
  • Поки застигає, зробіть наскрізну дірочку для мотузки (мотузку обов’язково візьміть натуральну, щоби не забруднити середовище у разі, якщо вона загубиться, коли птахи все з’їдять).
  • Потім дістаньте отриману заготовку з форми, прив’яжіть мотузку та сміливо вішайте на дерево.

Що категорично не можна давати птахам?

У жодному разі не можна використовувати для підгодівлі тваринний жир з домішками, на якому готували. Він містить сіль, а також купу шкідливих для птахів речовин, і до того ж є добрим поживним середовищем для небезпечних бактерій.

Для годівлі птахів важливо дотримуватися трьох «не»:

  • не солоне, не зіпсоване і не смажене.

Хлібом теж не варто годувати: житній хліб починає бродити в шлунку і може призвести до смерті.

А от кого не варто підгодовувати, то це водоплавних птахів: на водоймах їм вистачає природного корму. Якщо водойма замерзає — лебеді, качки, чаплі мають крила і можуть полетіти кудись на водосховище чи на відкриту річку.

До слова,  комунальники вирізали для лебедів лунки у замерзлій кризі, щоб птахи могли плавати. 

Останні новини