Початок “Ленінопаду”. Вісім років тому у Києві знесли пам’ятник Леніну

Автор: Любава Лисичкіна
23:43 08.12.2022

Пам'ятник російському більшовику, теоретику і поширювачу ідей комунізму Володимиру Леніну, простояв від 5 грудня 1946 до 8 грудня 2013 року, коли його повалили під час протестів у Києві.

Варто зазначити, що пам’ятник був виготовлений з червоного полірованого граніту заввишки 3,45 м. Над його виготовленням працювали московські спеціалісти. Статую Леніна у 1938 році створив московський скульптор Сергій Меркуров для павільйону СРСР на Світовій виставці у Нью-Йорку.

Пам’ятник зазнав пошкоджень під час подій на Євромайдані, зокрема, під час велелюдних демонстрацій 24 листопада та 1 грудня 2013 року. Під час  Революції Гідності пам’ятник розписували патріотичними гаслами. Леніна навіть захищали спецпризначенці.

Його знесли під час  великого мітингу проти узурпаторів влади під вигуки: «Янукович, ти наступний!» 

Після повалення Леніна люди розбивали пам’ятник кувалдами. Шматочки граніту стали пам’ятними сувенірами для учасників тих подій.

Звісно, не можна не сказати, що після перемоги прихильників Євромайдану, в Україні розгорнулася стихійна кампанія знесення пам’ятників Леніна, що отримала назву “Ленінопад”.

Останні новини