Планували дістати через 100 років: на Чорнобильській АЕС досі залишається паливо енергоблоків

Автор: Оксана Тупальська
14:03 26.04

Після вибуху на ЧАЕС паливо з чотирьох реакторів розвантажили та склали у сховище. Воно залишається там досі. Про це розповіла дослідниця ядерної та радіаційної безпеки Олена Паренюк.

Основна частина палива ЧАЕС — це енергоблоки. Паливо з 1,2,3-го енергоблоків вивантажили в сховище. Паливо, яке було в чотирьох реакторах, залишилося там, – розповіла Олена Паренюк АрміїІнформ.

Одразу після вибуху певна кількість палива з енергоблоків розлетілася зоною відчуження та планетою. Але більша його частина залишається досі всередині 4-го енергоблоку.

Спочатку там був зруйнований реактор, над ним побудували саркофаг. Над саркофагом звели нову захисну оболонку для того, щоб через 100 років розібрати все це паливо, яке там розплавилося, каже старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Олена Паренюк.

Нині основна робота інженерів-енергетиків в Чорнобилі – збереження у безпечному стані те, що залишилося від енергоблогів та саркофаг, який був встановлений за часів незалежної України. 

Події та обставини Чорнобильської аварії проаналізували світові науковці. У 1992 році було опубліковано звіт Міжнародної консультативної групи з ядерної безпечності в рамках МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії), – говорить дослідниця.

А ще – нагадує про небезпеку, яка нині нависає над Запорізькою АЕС, в роботу якої намагаються втрутитися росіяни. 

Раніше “ВК” розповідав, що вибух реактора стався зранку. і вже через кілька годин температура  повітря в столиці сягала 20 градусів. Жителям Києва тоді не повідомляли, що цього дня не можна виходити на вулицю та берегти дітей. А вже наступного дня, у неділю, 27 квітня трибуни столичного стадіону були вщент забиті вболівальниками. За футболом прийшли спостерігати близько 82 тис. глядачів. 

Також про парад у столиці, що відбувався на тлі ліквідації аварії на ЧАЕС дивіться у публікації Вагітні народжували мертвих дітей, в киян виникали важкі захворювання – наслідки приховування масштабів аварії на ЧАЕС.

Останні новини