Пішки з Києва до Львова: як ветеран війни подолав сотні кілометрів і зібрав гроші для поранених бійців

13:43 02.08.2023

Петру Скрипці — 32, і він родом з Кіровоградщини. На початку великої війни чоловік добровільно поповнив лави захисників, долучившись до легендарного полку «Азов». Воював, зокрема, на Бахмутському напрямку.

Про історію його подвигу пише “Вечірній Київ”.

Зараз Петро комісований за станом здоровʼя: раніше він приховував, що має розсіяний склероз. Тепер Петро всіляко допомагає війську в тилу.

Йому прийшла ідея зібрати кошти для поранених у бою захисників. Однак чоловік вирішив зробити це не просто відкривши монобанку у соцмережах, а пройти пішки понад 600 кілометрів з Києва до Львова.

Увесь маршрут Петро знімав на камеру та викладав у свій тікток. Час від часу він виходив у прямі трансляції, щоби якомога більше людей дізнались про благодійний маршрут та задонатили бійцям на лікування.

«По-перше, таким чином я хотів нагадати людям, що в країні триває війна. Щодня, не дивлячись на погодні умови, нас захищають воїни. Вони віддають своє, здоровʼя, життя. По-друге, це моя подяка їм та їхнім рідним», — розповідає Петро Скрипка.

За словами ветерана, ніякої спортивної підготовки в нього не було: просто зібрався з думками та вирушив у дорогу.

«Перші дні ноги гуділи й пекли. Далі було простіше. Мені постійно зустрічались добрі люди, які пропонували то нагодувати, то підвезти. Але увесь шлях я йшов тільки пішки», — продовжує він.

Понад три тижні — від 12 липня по 1 серпня, в спеку та дощ Петро йшов через Житомир, Рівне до Львова. Йому щастило на хороших людей, які пропонували переночувати у себе. За словами чоловіка, він тільки двічі спав у своєму наметі.

«Я давав клич у прямих трансляціях у тіктоці, хто зможе впустити переночувати до себе. Люди один за одним кликали до себе», — говорить ветеран.

Окрім допомоги, небайдужі донатили, коли дізнавались, що маршрут благодійний. Перераховували гроші й військові, які зустрічались Петру на шляху.

«Вони дякували за таку допомогу», — додає він.

1 серпня Петро зайшов у місто Лева. Завдяки своїй ініціативі, він зібрав 600 тисяч гривень. Ветеран зізнається, що не очікував, що донатів буде настільки багато. Усі кошти чоловік передасть на лікування воїнів у фонд «Янголи Азову».

Зараз Петро у Львові, тут він планує перепочити кілька днів, а далі вирушить у нову благодійну подорож — Львів-Варшава.

Підтримати важливу ініціативу ветерана можна за номером картки: 5 167 803 231 720 884. Також слідкувати за Петром можна у тіктоці. Тут він вестиме прямі трансліції та розповідатиме про піший марафон.

Нагадаємо, киянин, який мандрує Україною пішки із собакою, дістався Ужгорода.

Останні новини