Підліток потребує побути на самоті – чому не варто турбувати дитину, яка переживає кризу війни

Автор: Оксана Тупальська
04:09 18.02

У підлітковому віці важливий баланс між "побути на самоті" й "розділити свої переживання з іншими". Однак, коли дитина раптово й надовго стає замкнутою, мовчазною, особливо, якщо це різко контрастує з її звичною поведінкою, – це тривожний сигнал, який потребує уваги з боку дорослих. Про підтримку дітей під час війни розповідає психолог фонду «Голоси дітей» Олена Лісова.

Запрошення до розмови не має бути нав’язливим чи маніпулятивним.

Варто висловити своє хвилювання щодо стану дитини, запросити до розмови: “Мені здається, тебе щось дуже хвилює”, “Я готова(-ий) обговорити з тобою це, бо щиро хочу тобі допомогти”, “Дай мені знати, чи хочеш і готова(-ий) ти про це говорити”, “Знай, що б ти не переживала(в) – це все нормально”.

 Дитина має відчувати щире піклування та інтерес з боку дорослого. Якщо замкнутість триває більше ніж тиждень–два, це може бути ознакою депресивного стану. І тут потрібна допомога фахівця з психічного здоров’я.

Адаптаційні системи напружені, на межі зриву, а все довкола здається небезпечним і нестабільним

Із запитами про замкнутість дітей частіше звертаються батьки підлітків, які через війну змушені були переїхати в більш безпечні регіони.

“З того, що зустрічалося в моїй практиці, здебільшого причиною замкнутості стає втрата безпосереднього контакту підлітка з друзями, які залишилися вдома або роз’їхалися іншими містами чи країнами. І переживання цієї втрати лякає підлітка, не дозволяючи йому встановлювати нові дружні зв’язки”, – ділиться Олена Лісова.

Коли травма війни викликає депресію

Ще в іншому випадку причиною замкнутості була тривога, пов’язана з тим, що дитина часто переїжджала з місця на місце і змінила за півтора року кілька країн і шкіл. 

“Був випадок проявів замкнутості підлітка після втрати близьких людей, коли, крім відмови від соціальних контактів і спільних активностей, які раніше приносили задоволення, на тлі пригніченого настрою додалися порушення сну, зміна режиму харчування й різкі коливання ваги”, – ділиться психолог.

Тут замкнутість виявилася одним із симптомів депресивного розладу, який врешті діагностували підлітку. Обов’язковою була допомога лікаря-психіатра, медикаментозне лікування і паралельно робота з психологом.

Раніше “ВК” розповідав про 17 технік, які допоможуть відродитись після панічної атаки. 

Останні новини