Під час ракетної атаки РФ постраждав видатний будинок заводу “Укркабеля” на Татарці

Автор: Ольга Даниленко
13:40 21.03

Сьогодні зранку російські окупанти завдали чергового ракетного удару по Києву. Уламки ракети впали біля культового будинку заводу “Укркабеля”. Будівля була однією із найбільших житлових у радянські часи – наприкінці 1930-х – початку 1940-х років.

На фото видно глибоку вирву та вибити вікна.

Чим цей будинок видатний? Цікаві факти про будинок та його історію – у матеріалі “ВК”.

Будинок звели за проєктом київського архітектора Семена Барзиловича. Він побудував багато будівель у Києві, а ще більше запроєктував.

Масивна будівля у стилі радянського неокласицизму розташована на розі вулиць Нагірної та Овруцької у Шевченківському районі. До речі, цю місцевість деякі кияни відносять до Лукʼянівки, а деякі до Татарки.

Будинок зводили спеціально на схилі, аби його було видно здалека й він був частиною панорами. До того ж, спеціально не забудовували іншу сторону вулиці.

Цікаво, що спочатку у проєкті 1938-го планували більшу кількість секцій та додаткову арку. У ще одному проєкті планувалася будівля ще трьох будинків.

Будинок був призначений співробітникам кабельного заводу, скоріш для керівників. Споруда була створена з червоної цегли, через що його прозвали “Червоним будинком”. Тому мешканців називали “червонодомцями”.

Діти керівників заводу були доволі із крутим норовом, їх побоювалися, а зайти у двір цього будинку міг тільки дуже сміливий чужинець.

У будинку нараховувалось 33 двокімнатних квартир, 10 трикімнатних і 8 квартир у три з половиною кімнати. Це були комунальні квартири.

Після 50-х років будинок потинькували та пофарбували у рожевий колір, а не у традиційні тоді сірі кольори. Однак дерева, що виросли навколо, повністю закрили краєвид з будівлею.

Комуналки проіснували до кінця 1980-х років.

До речі, на будинку була зведена витончена вежа, характерна для сталінського ампіру. Так вона виглядала колись.

Однак, на технічному поверсі хтось облаштував собі квартиру і привласнив собі вежу. Тепер це чергове житлове приміщення, яке спотворює вигляд будинку.

У матеріалі використані дані з відкритих джерел, лекції і книги дослідника історії архітектури радянського періоду Семена Широчина.

Читайте також: У школі №1 в Шевченківському районі відкрили штаб допомоги мешканцям, які постраждали від ракетної атаки РФ

Нагадаємо, цієї ночі після паузи у 44 дні росіяни знову завдали ракетний удар по Києву. Ворог застосував крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 із бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95 та балістичні ракети з території РФ. Внаслідок падіння уламків ворожих цілей у кількох районах міста сталися руйнування та пожежі. У Шевченківському районі загорілась квартира в житловому будинку, мешканців евакуювали. Також там спалахнули автівки на стоянці. У Подільському районі уламки ракети впали на територію підприємства, ще там зайнялася трансформаторна підстанція. А у Святошинському районі ударною хвилею вибило вікна в двох девʼятиповерхівках.

Останні новини