Петиція про доступне розмитнення “євроблях” набрала понад 25 тис. підписів

15:29 30.10.2020

Петиція, у якій президента України Володимира Зеленського просять виконати передвиборну обіцянку і прийняти закон про доступне розмитнення автомобілів на європейській реєстрації, набрала понад 25 тис. голосів. Це означає, що очільник держави повинен її розглянути і належним чином відреагувати.

До кінця збору підписів залишається ще 38 днів, та на лічильнику вже 25588. Це означає, що звернення повинен розглянути президент країни, якому воно адресовано. Наразі статус петиції – “очікує розгляду”.

 

За словами авторів петиції, “ідеальний комплексний законопроект про доступне розмитнення” вже є –  він був зареєстрований 19 червня 2020 року та отримав номери 3704, 3705, 3706.

Але розгляд законопроєкту постійно відкладався, а дата розгляду на комітеті переносилась, тим часом громадськість “втомилась чекати прийняття закону про доступне розмитнення”.

Важко чекати закон про доступне розмитнення, коли практично кожний день загрожують штрафи 170 тис. грн. і конфіскація автомобіля”, – говориться у петиції.

На думку авторів, доступне розмитнення складає орієнтовано 30% від вартості ціни для громадян  і передбачає розмитнення вантажівок для свого бізнесу не тільки таких, що відповідають вимогам Євро5. 

Нагадаємо, поки власники авто на єврономерах очікують дешевого розмитнення, поліція почне штрафувати “євробляхерів” на місці зупинки – розмір штрафу та умови вилучення.

Як повідомлялось, Верховна Рада 8 листопада 2018 року запровадила новий принцип розрахунку ставки акцизного податку на ввезення автомобіля з-за кордону та збільшила штрафи за нерозмитнені автомобілі. Закон про розмитнення авто на єврономерах набув чинності 25 листопада 2018 року.

Пільговий період розмитнення “євроблях” закінчився 22 лютого 2019 року. З 24 травня того ж року ті, хто вчасно не розмитнив “євробляху”, повинні були платити штраф у розмірі 170 тис.грн. Проте парламент кілька разів відтермінував початок застосування санкцій.

Водночас, у 2019 році був підписаний меморандум між “Авто Євро Силою” і міністром внутрішніх справ України про не притягнення до відповідальності власників автомобілів на європейській реєстрації до прийняття закону про доступне розмитнення. 

Останні новини