Пенсійний фонд перевірятиме, чи справедливо працівник отримав у амбулаторії лікарняний

Автор: Оксана Тупальська
18:34 06.03.2023

Уряд наділив Пенсійний фонд функціями ревізора, який перевірятиме, чи дійсно хворів працівник, який отримав в амбулаторії лікарняний, а якщо йому продовжили термін перебування на лікарняному - то чи були на те вагомі підстави. Звірка відомостей триватиме до 10 днів.

Порядок перевірки Пенсійним фондом обґрунтованості видачі та продовження лікарняних  закріплений постановою уряду №185 від 3 березня.

Відтак, посадові особи територіального органу Пенсійного фонду України та/або уповноважені лікарі, перелік яких затверджується правлінням Пенсійного фонду України, будуть перевіряти листки непрацездатності.

Остаточне рішення про результати перевірки лікарняного буде видано Пенсійним фондом. Підстави перевірки документу:

  1. Виявлення невідповідностей під час моніторингу електронного реєстру листків непрацездатності інформаційно-аналітичною системою Пенсійного фонду України.
  2. Повідомлення НСЗУ про невідповідності до даних в медичному висновку у порівнянні з даними в електронній системі охорони здоров’я;
  3. Звернення роботодавця;
  4. Звернення застрахованої особи щодо обґрунтованості виданого їй листка непрацездатності;
  5. Запити правоохоронних органів та рішення суду.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про передачу виплати лікарняних Пенсійному фонду та ліквідацію Фонду соціального страхування у жовтні 2022 року.

Нагадаємо, до Верховного суду України дійшла справа, яка стосувалася з’ясування конфлікту між громадянкою, яка досягла пенсійного віку та Пенсійним фондом, який зухвало відмовлявся призначати їй пенсію.

Останні новини