Пам’ятку архітектури на Володимирській знову почали надбудовувати

Автор: Галина Ворона
07:13 04.06.2023

На вулиці Володимирській знову активізувався "надбудовник", який почав зводити другий мансардний поверх у будинку №4, що є пам'яткою архітектури. Спроби "наростити" цей будинок вже були у 2021 році, але тоді їх зупинили завдяки небайдужим.

Фото  повідомляє киянка Оксана Левченя.

За її словами, будівельні роботи не припиняють навіть під час повітряної тривоги. 

Поки ППО закриваюсь небо – власники будинку номер 4 На Володимирській вулиці завзято докидають пару поверхів, щоб встигнути під прикриттям війни непомітно їх добудувати. Ось це називається справжня , майже релігійна віра в перемогу: хто б його строїв, якби сумнівався!” – зазначає вона.

Як пише “Хмарочос”, юрист Дмитро Перов уточнив, що будинок має статус пам’ятки архітектури, містобудування та історії від 2010 року. На будь-які будівельні роботи забудовник має отримати дозвіл Департаменту охорони культурної спадщини. Відповідно до ст. 22 закону “Про охорону культурної спадщини” змінювати, перебудовувати, надбудовувати пам’ятку – заборонено.

Будинок по Володимирській, 4 було побудовано у 1860-ті роки висотою у два поверхи. У 1890-ті добудовано до чотирьох поверхів. Під час реконструкції в 2007 році забудовник надбудував аттиковий та мансардний поверхи. Автор проєкту реконструкції став архітектор Євген Захарченко.

Поруч з будинком знаходяться Михайлівський золотоверхий монастир, маєток князів Трубецьких, музеї, пам’ятники та старовинні будівлі, парк “Пейзажна алея”. З вікон тепер вже офісного комплексу відкриваються види на Андріївську церкву та Дніпро.

Читайте також: «Будинок з комахами»: спритний забудовник встиг розібрати частину третього поверху

Нагадаємо, у 2021 році цей будинок вже намагались надбудувати повторно, але занепокоєна громада змусила столичних чиновників втрутитись в ситуацію та зупинити будівництво.

Останні новини