Офіс президента дав вказівку блокувати звернення місцевих рад з проханням не забирати з їхніх бюджетів військове ПДФО

Автор: Ольга Даниленко
18:54 04.10.2023

Системне знищення місцевого самоврядування: з Офісу президента дали жорстку вказівку блокувати ухвалення звернень місцевих державних адміністрацій до президента, Кабміну та Верховної Ради з проханням не забирати з місцевих бюджетів військове ПДФО. Територіальним громадам ці гроші потрібні для надання нагальної допомоги військовим.

Додамо, військовослужбовці, отримуючи грошове забезпечення, сплачують податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18%. При цьому 60% зі сплаченого податку спрямовується до громади, де зареєстрована військова частина захисника чи захисниці (у 2022-23 роках цю частку тимчасово збільшили до 64%). Решта йде до державного (25% зазвичай та 21% у 2022-2023 роках) та обласного (15%) бюджетів. Загалом мова йде про 94 – 100 мільярдів гривень з усіх територіальних громад України.

Про вказівку з Офісу президента розповів журналіст, депутат Київської обласної ради від “Європейської Солідарності” Володимир Горковенко. 

 На його думку, чинна влада систематично знищує місцеве самоврядування та згортає реформу децентралізації.

Офіс президента дав жорстку вказівку на місцях блокувати за будь-яких умов розгляд місцевими радами звернень до керівництва країни, в яких місцеві депутати просять не забирати з їхніх бюджетів військове ПДФО. При тому вказівка жорстка і під суворим контролем”, – наголосив він у Telegram. 

Горковенко навів приклад Бориспільського району, де на минулому тижні голова Бориспільської райради навіть не поставив таке звернення на розгляд депутатів, хоча воно було зареєстровано на порядок денний. 

 А на засіданні Бориспільської міської ради, яке відбулося 3 жовтня депутати від партій “Слуга народу” та “Наш край” виступили категорично проти такого звернення, а при голосуванні утрималися. 

Натиснули б кнопки проти і сказали, ми за те, аби Уряд забирав із міського бюджету Борисполя 230 мільйонів гривень. Це 20% бюджету. Вони сором‘язливо утрималися. “Слуги народу” кажуть, ми хочемо забрати ПДФО від місцевих бюджетів, які зажралися й будують стадіони, в сім‘ї не без урода. Але не можна рівняти по якихось там пришелепкуватих усе місцеве самоврядування. Якщо говорити про Бориспіль, то вони дуже потужно допомагають армії й виділяють гроші, якщо військові частини просять цієї допомоги”, – розповів депутат. 

За словами Горковенка, військове ПДФО з усіх українських громад влада оцінила у 100 мільярдів гривень. Він висловив сумніви, що на ці 100 мільярдів чинна влада дійсно закупить зброю. 

 В мене питання, чи справді це буде зброя зроблена і закуплена, тому що станом на зараз ми маємо контрактів на 39 мільярдів гривень, які проплачені, але ні грошей, ні зброї. Чи є де взяти гроші? Є, але треба включити мізки. Той же марафон – два мільярди, виробництво фільмів та серіалів ще понад 2 мільярди. Тобто, якщо влада хоче поставити бюджет на воєнні рейки, потрібно ставити, а не забирати у місцевого самоврядування. Найбільш тупе, що можна придумати – це зробити як комуністи: атабрать і падєліть. Так само робить наша влада”, – наголосив він. 

Читайте також: Європарламент закликав українську владу зберегти незалежність місцевого самоврядування – Резолюція

 Нагадаємо, вчора депутати Київради звернулися до Верховної Ради щодо недопущення позбавлення можливості місцеве самоврядування фінансувати з бюджету столиці Сили безпеки та оборони. Також звернення про недопущення вилучення коштів місцевих бюджетів направили президенту та парламентарям.

Звернення були ухвалені більшістю депутатів від партій “Європейська Солідарність” та УДАР. Депутати партії “Слуга народу” та переважна більшість колишніх депутатів ОПЗЖ за звернення не голосували або утримались.

Крім того, подібні рішення вже встигли ухвалили Полтавська, Хмельницька та Закарпатська облради; Луцька, Полтавська, Одеська, Хмельницька, Івано-Франківська, Черкаська та Чернівецька міські ради та ще майже три десятки місцевих рад Вінницької, Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Полтавської, Рівненської та Черкаської областей.

Останні новини