Одужання від COVID не привід ігнорувати вакцинацію: коли можна щепитися тим, хто переміг хворобу

Автор: Любава Лисичкіна
22:54 06.12.2021

Наразі невідомо, скільки саме триватиме імунітет після перенесеної хвороби. Саме тому людям, які перехворіли на COVID-19, можна і потрібно вакцинуватися від коронавірусної хвороби.

Як  розповів завідувач відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ України Олександр Заїка, перехворілим на коронавірусну хворобу вакцинуватися можна.

“Якщо ви захворіли на коронавірусну хворобу і після хвороби пройшло 28 днів – вакцинуйтеся. Якщо ви отримали першу дозу вакцини від коронавірусної хвороби і захворіли на COVID-19, зачекайте 28 днів та отримайте другу дозу”, – розповів Олександр Заїка.

Експерт розповів, що наразі невідомо, скільки буде тривати імунітет після перенесеної хвороби. Також, за його словами, немає випадків, коли б вакцинація після хвороби зашкодила людині. Також медик зауважив, що є дослідження, коли невакциновані люди, які перенесли COVID-19, мають вдвічі більший ризик захворіти, аніж вакциновані.

“В Україні за попередні три місяці 94% госпіталізованих з COVID-19 – невакциновані. 96,5% померлих від ускладнень коронавірусної хвороби – невакциновані”, – сказав експерт.

До слова,  один зі столичних ЦНАПІв став “улюбленцем” киян для вакцинування.

 

Останні новини