«Обережно Крихке!» Музей історії України презентує фотопроєкт про знищені вітражі Маріуполя

Автор: Любава Лисичкіна
20:16 29.03

Приходьте аби помилуватися тендітною красою, що була знищена російськими окупантами, та аби почути спогади маріупольців про прекрасні вітражі їхнього міста!

 Як повідомляється, мова йде про експозиція вітражів, які є результатом «фотополювання»,що тривало в Маріуполі з 2019 по 2021 роки. Складність вітражної техніки та вразливість матеріалу потребували від митця неабиякого хисту, тож зі «склом» міг працювати далеко не кожен художник. Попри це, в Маріуполі були створені вітражі, які вражали і масштабами, і виконанням.

«Особливості розташування вітражів роблять жанр суто інтер’єрним, навіть, можна сказати, камерним. Усі барви вітража можна побачити тільки зсередини приміщення та при денному світлі, а це не завжди можливо. На жаль, деякі роботи були замкнені в закинутих приміщеннях, а деякі – в установах з режимним доступом. Через це вітражі Маріуполя лишалися здебільшого невідомими широкому загалу», – розповідає ідейний організатор, журналіст і дослідник Іван Станіславський.

Вперше фотопроєкт «Обережно Крихке!» був представлений у Львові на платформі «Mariupol Reborn». Виставка викликала неабиякий інтерес, у місті Лева її відвідували представники та представниці маріупольської та місцевої громад, студенти, люди третього віку, митці та культурні дієвці, блогери та ЗМІ.

В експозиції представлені зображення шести знищених вітражів Маріуполя. Світлини надрукувані на прозорому акрилі, що наближає експонати до фактури скла та посилює враження відвідувачів. Виставку доповнюють три міні копії маріупольських панно: «Прометей» та два фрагменти вітража Маріупольської камерної філармонії «Україночка» й «Скрипаль», виконані у класичній вітражній техніці. Серед експонатів – уламки справжнього вітражного скла, які наочно демонструють крихкість цього виду мистецтва.

Під час облоги Маріуполя російськими військами усі вітражі були знищені. Тож експозиція водночас має важливу складову – демонструє злочини російських окупантів, знищення української історії та ідентичності.

Де: Національний музей історії України (Київ, вул. Володимирська, 2).

До слова, столичних школярів запрошують безкоштовно подивитися «У пошуках Немо» мовою оригіналу.

Останні новини