Ніяких радянських котлет. У столиці готуватимуть кухарів нового покоління

Автор: Любава Лисичкіна
21:17 26.01

МОН разом з амбасадором реформи професійної освіти Євгеном Клопотенком працюватимуть над зміною навчання кухарів та кондитерів. Пілотний проєкт розпочнеться вже у вересні на базі двох київських училищ.

Ніяких радянських котлет. У столиці готуватимуть кухарів нового покоління

Про це повідомляє МОН України.

Сьогодні представники міністерства та КМДА  побували у навчально-практичному центрі (НПЦ) кулінарії та кейтерингу в Київському вищому професійному училищі швейного та перукарського мистецтва.

Планується, що надалі заклад візьме участь у пілотуванні проєкту.  Адже тут  вже встановлено 3-D харчовий універсальний принтер для роботи з будь-яким видом шоколаду та шоколадної глазурі, що дає можливість створювати харчовими барвниками оригінальні прикраси для випічки та цукерок ручної роботи, фірмові логотипи, інші зображення, виготовляти їстівні сувеніри.

За словами заступника Міністра освіти і науки Ігоря Гарбарука,  зараз учні-кухарі вчаться за освітнім стандартом 2007 року, тоді як ринок праці вимагає від випускників вже інших навичок. Проєкт, який планується запустити восени, триватиме кілька років і охопить новою програмою весь навчальний курс для учнів пілотних груп.

В межах пілоту учні не тільки опанують сучасні практики, а й змінять підхід до вивчення теоретичного матеріалу. Крім того, викладачі обох закладів мають пройти підвищення кваліфікації. 

За словами кулінарного експерта та шеф-кухара Євгена Клопотенка, мета такої реформи –  зробити професію кухаря престижною та крутою.

“ Ми створюємо зразкове професійне училище, досвід якого стане прикладом для професійних училищ по всій Україні. На першому етапі студентів забезпечили комфортними умовами для навчання та сучасною технічною базою. На черзі створення нової навчальної програми рівня провідних світових кулінарних шкіл. Ніяких котлет та радянського підходу до навчання”, – зазначив Клопотенко.

Як зазначив  в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський, на створення центру загалом витрачено 5,8 млн грн, із них 3,7 млн грн із бюджету міста Києва, інше – з державного бюджету. 80 % було витрачено на закупівлю сучасного професійного обладнання, що дасть змогу повністю підготувати студентів до майбутньої роботи на великих кухнях.

До слова, міська влада анонсувала перехід на платне харчування у дитячих садочків столиці, пояснюючи це тим, що пандемія короновірусу суттєво вплинула на доходи київського бюджету. Така ініціатива викликала хвилю обурення серед батьків дошкільнят.

 

 

Великий Київ у Google News

підписатися
загрузка...