Не російська: музей Штутгарта визнав Екстер українською художницею – жила в Києві

Автор: Ольга Даниленко
16:07 06.04.2023

Штутгартський музей Staatsgalerie (Німеччина) визнав Олександру Екстер українською художницю авангарду. Вона не була етнічною українкою, але жила, навчалась і працювала в Києві. Раніше її підписували “російська художниця”.

Про це повідомило видання Esthete.  

Зокрема, у березні сайті музею Staatsgalerie оновили інформацію про Олександру Екстер – забрали визначення “російська художниця” та додали біографію з її життя у Києві, чого раніше не було.

Зараз на сайті музею у розділі присвяченому Екстер можна прочитати, що вона народилася в Білостоці (нині територія Польщі) 1882 року та виросла у Києві; далі йдеться про її звязки з Олександром Богомазовим, Олександром Архипенком та іншими українськими  та іноземними художниками-авангардистами; визначення російська художниця зі статті про Екстер прибрали”, – пояснила Анна Ветцлер-Манюк, яка проводить екскурсії українською мовою по Staatsgalerie. 

Загалом у Штутгартському музеї експонуються три твори українського мистецтва: робота Олександри Екстер “Іспанський танцівник” (1926) та дві скульптури Олександра Архипенка (“Плоский торс” у мармурі та “Плоский торс” у бронзі).

Нагадаємо, що 23 березня у Деснянському районі Києва з’явилася вулиця названа на честь Олександри Екстер (раніше – вулиця носила назву російської поетеси  Марини Цвєтаєвої).

Як повідомляв “ВК”, міський музей Амстердама (Stedelijk Museum) у своїх описах назвав українцем художника-авангардиста XX століття Казимира Малевича, адже він народився у Києві. Раніше його вказували як російського художника. 

Останні новини