Не поведіться на брехню: пропагандисти з РФ та інші шахраї наробили завдяки ШІ підробних онлайн-ресурсів

Автор: Оксана Тупальська
03:56 01.01

Експерти NewsGuard виявили 614 сайтів, які були створені штучним інтелектом. Такі сайти, вміст яких не контролює людина, застосовують для поширення дезінформації. У назвах фейкових сайтів використовують згадки новинних брендів, до прикладу, iBusiness Day, Ireland Top News, Daily Time Update.

“В статтях часто зустрічаються відверто неправдиві твердження, зокрема про політичних лідерів. Згадуються події, яких взагалі не було. Ці сайти заробляють на розміщенні реклами, причому мова йде про рекламні технології, які не залежать від вмісту ресурсу. Завдяки цьому підходу власникам цих сайтів ще й вдається заробляти на них”, – розповідає Детектро медіа з посиланням на звіт моніторингового агентства NewsGuard.

Ресурси розміщують контент 15 мовами: арабською, китайською, чеською, нідерландською, англійською, французькою, німецькою, індонезійською, італійською, корейською, португальською, іспанською, тагальською, тайською і турецькою.

У Держспецзв’язку України раніше розповіли про найбільш поширені схеми, через які кіберзлочинці крадуть гроші людей, виманюючи дані карток. Для цього створюють фейкові сайти, дуже схожі на офіційні вебресурси установ та організацій, що працюють в Україні. 

Ще одна схема – коли пропонують заробляти гроші, поставивши “лайк” під відео. Про це розповідає Олег Гороховський – співзасновник monobank.

“Цю схему у нас (в зверненнях у підтримку) закодовано «заробіток в інтернеті» і лише за зверненнями на підтримку за підсумками листопада біля 3000 клієнтів втратили 65 мільйонів гривень. І це тільки у нас, хоча нам вдається виявляти та запобігати понад 70% таких спроб, але це непросто”, – розповідає Гороховський.

Про фейкові сайти і раніше розповідали банкіри, проте клюнути на них у свята найпростіше – адже люди відпочивають, більше спілкуються, хтось вживає алкоголь, втомлюються. А це усе знижує увагу на пастки, які розкладають шахраї. 

Останні новини