Не кажіть: «Все буде добре», «Час зцілює»: поради сімейної психологині про спілкування з дітьми

Автор: Любава Лисичкіна
20:48 31.01.2023

Попереджайте про всі гучні звуки: свист чайника, звук пральної машини, гуркіт генератора.

Про це розповіли в UNICEF Ukraine та процитували дитячу психологиню Світлану Ройз.
Відомий столичний психолог звертає увагу спеціалістів, які працюють із дітьми, що звичні й раніше ресурсні теми тепер можуть боляче ранити.
З чим варто бути обережними:
Літаки.
Образ дому. З одного боку, тема важлива і терапевтична, але може стати сильним тригером для тих, хто втратив домівку. Спробуйте метафори: равлик, рослина, що вкорінюється.
Також Ройз радить не питати в дитини: «Де твоя мама, твій тато?». Замініть на: «З ким ти прийшов, хто з дорослих з тобою зараз?» Будьте обережні з практикою «Колаж родини» — батьки можуть далеко чи розлучені. А також,  не питати про домашніх улюбленців, якщо діти самі не підіймають цю тему.
«Не питайте про недавнє минуле, якщо дитина сама не розповідає. Це питання може спровокувати сильну реакцію. Торкатись складних тем можна лише коли людина вкорінена в теперішньому, заземлена, стабілізована», – говорить Ройз.
Варто не просити дітей  заплющити очі в іграх, практиках. Тим, хто зазнав травматизації, потрібно все контролювати. Можна сказати: «Якщо для вас комфортно, ви можете працювати з заплющеними чи розплющеними очима». Але не примушуйте.
Сарказм і жарти. Людина з травматичним досвідом може сприйняти їх як насмішку.
Глибоке дихання. Часто дітям і дорослим, щоб стабілізуватися, пропонують глибоко дихати. Коректніше просити дихати так, як комфортно. Бо глибоке дихання може спровокувати доступ до глибинних переживань.
Також Ройз акцентує увагу на питаннях про емоції: «Яка у тебе зараз емоція?». За її словами, питання «Ти як?» звучить більш коректно. Якщо вже потрібно перейти до емоцій, починайте з тіла: «Що ти відчуваєш в тілі, ти як?»
Крім цього,  якщо дитина розповідає про травматичний досвід, не питайте: «А чому ти вчинив саме так? А чому ти цього не зробив? Як ти міг?» (це може спровокувати чи підсилити почуття провини). Важливо попередити, якщо ви хочете торкнутися, підійти ближче, кинути м’яча.
Попереджайте про всі гучні звуки: свист чайника, звук пральної машини, гуркіт генератора. Також обов’язково попереджайте про використання спецефектів: диму, блискіток, бенгальських вогнів, конфеті.
Не кажіть: «Все буде добре», «Час зцілює», «Я розумію, як тобі», «У когось ще гірше», «Не можна собі давати слабину».
Відомо, родини зниклих осіб можуть отримати безоплатну правову допомогу.

Останні новини