Наслідки окупації села Обуховичі на Київщині: там, де стояли росіяни, навіть трава не росте

Автор: Володимир Хлєбников
13:29 18.05.2022

Втікаючи з села Обуховичі на Київщині, російські окупанти залишили після себе розриту землю, купи сміття та лайна. Там, де стояла їхня техніка, тепер навіть не росте трава.

Про це розповіла Світлана Мусієнко, яка разом із родиною провела понад місяць в окупованому селі.

У своїх спогадах, які оприлюднила “Українська правда”, вона зазначає, що Обуховичам, на відміну від інших сіл Іванківського району, відносно пощастило: “Росіяни зруйнували лише кілька будинків і спалили одну хату”.

Я не маю пояснення цьому, бо логіки жодної. У сусідній Термахівці за 4 кілометри від нас, половини села немає, могили на городах. Коли вони пішли, ми знайшли глибоку і довгу траншею. Народ вирішив, що копали для майбутньої зачистки. У селі були й АТОшники, і їхні сім’ї. Але перед відходом росіянам було вже не до них“, – розповідає жінка.

За її словами, окупанти “залишили по собі розриту, зґвалтовану землю, купи сміття та лайна й ікону на блокпосту – швидше за все вкрадену в когось із місцевих“.

На тих місцях, де стояли їхні танки, випалена земля. Сьогодні трава росте скрізь, крім цих місць. По полях натягнутий дріт. Цвинтар замінували. Огида – слово, яке найточніше описує те, що відбувалося. Після їхнього відступу хотілося зробити дезінфекцію“, – додала Світлана Мусієнко.

Жінка також розповіла, що окупанти забороняли виходити за межі села, а переміщатися дозволяли лише з білими пов’язками на руках.

Городами не ходити, на воротах будинків повивішувати списки мешканців – перевірятимемо“, – згадує вона.

Довідково. Село Обуховичі знаходиться в Іванківському районі Київської області. Відстань до столиці – близько 100 км, до райцентру Іванків – 10 км. Село опинилося під російською окупацією з 24 на 25 лютого. На початку березня там зник мобільний зв’язок, а згодом електропостачання. Обуховичі звільнили на самому початку квітня.

Читайте також: Прострелили ногу заради розваги: історії звільнених з окупації жителів Обуховичів

Останні новини