Допис у соцмережі розмістила столичний лікар, дієтологиня Оксана Скиталінська.
Якщо на фронті, то чоловіки мають багато стресу, недосипання, забагато солодощів, не здорових жирів, мало важливих вітамінів природніх рослинних пігментів (фітонутрієнтів), білка, переїдання або недоїдання, нездорові звички (забагато кави, куріння).
Чимало таких, які мають порушений обмін речовин, хронічні захворювання, які погіршують самопочуття, знижують працездатність і запускають багато каскадних порушень в організмі, говорить лікарка.
Чоловіки в тилу також, переважно, не дуже здорово харчуються і в них так само: постійний фоновий психо-емоційний стрес, поверхневий сон, заїдання стресу, сигарети, аінколи і алкоголь, так само руйнують організм, прискорюють старіння та розвиток цілої купи захворювань.
За словами Скиталінської, обмін речовин чоловіків, так само, як і жінок, регулюється гормонами, зокрема, і статевими, які забезпечують фізичну силу, витривалість, пристосованість до фізичних та психічних навантажень (стресостійкість).
На що потрібно звернути увагу у чоловічому харчуванні?
На присутність повноцінного (з усіма амінокислотами), білка та цинку. Це яйця, м’ясо, риба, сир твердий, сухе молоко, бобові, горіхи, насіння. Цинк також є у гарбузовому насінні та висівковому хлібі на заквасці.
Білок необхідний для відновлення всіх клітин організму, для синтезу ферментів, гормонів, а цинк — для синтезу статевих гормонів та запобігання збільшення жіночих гормонів. Під час хронічного стресу ці речовини необхідні у більших кількостях, ніж у звичайному стані.
“Сосиски, консерви, ковбаса салямі — це також джерело білка, але там білок поєднаний з великою кількістю насиченого жиру та солі, що погано впливаєна роботу печінки, серця та судин. Тому, якщо немає змоги вживати яйця, нежирне м’ясо, тоді дуже бажано доповнювати свій раціон білком, багатим біологічно активними — це горіхи та насіння”, – зазначає дієтолог.
Ще дуже хорошим джерелом білка та вітамінів групи В є дріжджові пластівці. Окрім суцільної користі вони мають дуже “привабливий” смак — це ніби суміш м’яса, сиру пармезан та грибів.
Крім того, лікарка говорить, що якщо є можливість, то можна використовувати протеїнові коктейлі, і вживати їх у вечірній час, бо саме у сні відбувається посилене оновлення клітин організму.
На щоденне поповнення оргвнізму вітаміном С.
У стресових ситуаціях потреба у вітаміні С може зростати в десятки разів. Дефіцит вітаміну С веде до м’язевої слабкості, послабленню імунітету, порушенню роботи наднирників, послабленій відповіді на стрес.
Найдешевші та найдоступніші — квашена та свіжа капуста, чай з шипшини, лимони, смородина, перетерта з цукром. Можна також вживати додатково таблетки з вітаміном С. Для кращого засвоєння їх краще вживати у поєднанні з природніми кольорами — з перетертою з цукром смородиною, фруктовим чаєм, соком.
На те, щоб в їжі були вітаміни Е, А та Д. Вони присутні в жирних продуктах — печінці яловичій та тріски, жовтках яєць, зварених нам’яко, морській рибі (віт Д), зародках пшениці та нерафінованій соняшниковій олії, кукурудзяній, лляній (віт Е).
“Дефіцит вітаміну Е проявляється прогресуючою слабкістю, вітаміну А — погіршенням зору, особливо в сутінках, тривалим загоєнням пошкоджених шкіри та слизових, проблемами з кишечником. Вітаміни А, Д, Е і К — називаються жиророзчинними тому депонуються і зберігаються в жировій тканині. Їх можна прймати короткими курсами (2 тижні-30 днів) додатково один раз в декілька місяців”, – деталізує лікарка.
На те, щоб були в достатній кількості вітаміни групи В, які регулюють багато біохімічних реакцій, в першу чергу — утворення енергії.
Доступним джерелом такого В-полівітамінного комплексу є звичайні аптечні пивні дріжджі. Це водорозчинні вітаміни, в організмі не накопичуються, тому дріжджі можна приймати весь час.
На присутність так званих регуляторних факторів — рослинних кольорових пігментів:
- Зеленого та чорного чаю;
- Ягід сушених, свіжих та перетертих з цукром (у невеликій кількості);
- Зелені, пряних трав та овочів: базиліку, петрушки, куркуми, часнику, цибулі, імбиру;
- Каротиноїдів: моркви (сушеної, свіжої) та помідорів (якісна ітоматна паста в страви).
- Кверцитину: лушпиння цибулі (його можна додавати до зеленого, чорного чаю і запарювати, як звичайний чай).
- Апілаку (маточного молочка бджіл): місячним курсом, приймати вранці.
ЛАЙФХАКИ
Скиталінська радить передавати на фронт суміш мелених (чи подрібнених коренеплодів (моркви, буряку, пряних трав (базилік, розмарин), сушеної паприки, помідорів, часнику, меленого в порошок лушпиння цибулі, куркуми і цю суміш додавати до всіх страв.
До вищезгаданої суміші та в усі кондитерські вироби додавати мелені в порошок висівки вівса, пшениці, льону та порошку дріжджових пластівців. Висівки не лише багаті магнієм та вітамініам групи В, але і різними типами клітковини, тому забезпечують тривале та плавне поступлення глюкози в кров,запобігають формуванню інсулінорезистентності; оздоровлюють склад мікрофлори кишечника, є природнім “детоксикантом”.
ЯК ЗАСТОСУВАТИ ЦІ ЛАЙФХАКИ НА ПРАКТИЦІ?
1. Під час кожного прийому їжі в страву додавайте порошок із суміші сушених трав, овочів,висівок на насіння.
2. В чай додавайте сушені ягоди.
3. Замість згущонки додавайте сухе молоко. Молоко можна змішати із ложкою какао порошка і одержати корисний антистресовий напій для мозку (багато магнію та антиоксидантів) випити перед сном.
4. Для поповнення енергії краще носити із собою пакетик з горіхами — достатньо жменю (1 повну столову ложку).
5. Хто любить солодке (а чоловіки ще більші солодкоїжки, ніж жінки:), можна традиційну “пасту Амосова”: мелені сухофрукти, лимон із шкіркою , горіхи та мед. До цієї суміші можна додати порошок із лушпиння цибулі та імбиру.