Набивали кишені грішми за фальшиві діагнози ухилянтам: під суд піде злочинна група із 10 лікарів

Автор: Галина Ворона
11:57 01.05

У Києві судитимуть членів злочинного угруповання з числа медпрацівників, які за гроші визнавали призовників непридатними до військової служби.

Про це розповіли у столичній прокуратурі.

До злочинної схеми входили 10 осіб: двоє завідувачів неврологічних відділень столичних медзакладів, завідувач центру нейрохірургії, лікар-нейрохірург, лікар психіатр, лікар-невролог, лікар-рентгенолог, директор Центру первинної медико-санітарної допомоги, двоє голів ВЛК.

Спільники за гроші надавали чоловікам призивного віку медичні довідки про непридатність до військової служби. В подальшому встановлені фальшиві діагнози ставали підставою для визнання цих чоловіків тимчасово непридатними для військової служби, усуваючи таким чином їм перешкоди для перетину державного кордону України.

До схеми були залучені особи, які підшуковували охочих стати тимчасово непридатними, так і ті, хто безпосередньо виготовляли пакет необхідних документів. Із замовниками заздалегідь обговорювали «діагнози» та фіктивно оформлювали перебування цих осіб на стаціонарному лікуванні.

Вартість послуги з виготовлення фальсифікованих медичних документів становила 3 тис. доларів США з людини.

Діяльність групи була викрита під час підготовки пакету документів для трьох чоловіків призовного віку та одержання від них грошових коштів.

Один із замовників, який діяв під контролем правоохоронних органів, на підставі отриманих документів перетну кордон.

Наразі обвинувальний акт скеровано до суду.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Читайте також: “Геніальна” схема ухилянта: киянин хотів виїхати за паспортом іноземця, на якого є “схожим”

Нагадаємо, 17 киян постануть перед судом за відмову йти служити.

Останні новини