На залізничному вокзалі відкрилась фотовиставка про порятунок дітей евакуаційними поїздами

Автор: Галина Ворона
12:53 01.06.2022

До Дня захисту дітей "Укрзалізниця" присвятили фотовиставку центральному вокзалі Києва "Рятуючи майбутнє". На ній можна побачити фото героїв-залізничників, страх та страждання дітей в перші дні війни.

В “Укрзалізниці” кажуть, що з 24 лютого евакуювали поїздами мільйон дітей.

Чимало залізничників під час евакуаційних рейсів ставали психологами, кухарями та педагогами та як могли розраджували мільйон своїх маленьких пасажирів.

Ні в кого з нас не було навіть думки про те, щоб сховатись вдома і не вийти в рейси. Ми знали, що маємо вивезти якомога більше людей, у будь-якому разі. Попри неможливість бачитись із рідними, попри нестачу сну, попри роботу буквально 24/7, ми годували, втішали, читали і співали зі школярами, вели серйозні розмови з підлітками. Це не героїзм, ми просто робили свою роботу. Ми знали, що рятували майбутнє нашої країни“, — так про ті важкі тижні і місяці евакуації розповідають провідники та начальники поїздів.

Історію врятованого майбутнього нашої України залізничники вирішили розповісти якомога більшій кількості людей, тому організували виставку до Дня захисту дітей.

Загалом експозиція, яку можна переглянути на конкорсі між Центральним та Південним залізничними вокзалами Києва, розділена на кілька зон:

  • Перша зона — “Залізні зміни до війни”, яка ілюструє зміни, що були впроваджені на залізниці для дітей. Це й відкриття дитячого кінотеатру в поїздах, і новий поштовх для розвитку футбольної школи “Локомотив”, дитяче меню у поїздах та багато іншого.
  • Друга зона — “Залізниця рятує”, яка демонструє колосальну роботу залізничників для порятунку дітей. Так, на піку евакуації поїзди вивозили 192 тис. людей на добу, з них чверть — діти. В купе перевозили до 16 пасажирів, але діти та їх мами завжди мали пріоритет при посадці. Вокзали приймали 70 тис. біженців на добу. Окремий фокус був зроблений на порятунку дітей з особливими потребами, онкохворих, “сонячних” діток та сиріт.
  • Третя зона — “Залізниця їде далі” присвячена поверненню дітей до своїх домівок.

Також на виставці з 1 по 3 червня триватиме майстерклас для дітей “Голуби миру”.

До слова, у столиці підготували  заходи до Дня захисту дітей.

Читайте також: Міжнародний день захисту дітей: історія виникнення

Нагадаємо, сьогодні  у Києві відновлюють робту 34 муніципальних садочки і 15 приватних (ПЕРЕЛІК), а також дитячі санаторії.

Останні новини