На війні за Україну загинув командир 206 батальйону ТРО, кіборг Віталій Баранов

Автор: Анна Ткаченко
15:12 09.10.2023

У боях за Україну під час виконання бойового завдання на Донеччині 8 жовтня загинув підполковник, командир 206-го Батальйону територіальної оборони ЗСУ, кіборг із позивним "Біба" Віталій Баранов. Герою було 56 років.

Віталій Баранов нагороджений орденами Богдана Хмельницького II й III ступенів, інформує “Вечірній Київ”.

Він народився на Житомирщині у місті Коростишів. Батько був керівником підприємства «Вибухпром» на кар’єрі. Дитиною Віталій їздив з батьком на роботу — коли підривали граніти й це його причаровувало. Пізніше, він зізнався, що це вплинуло на вибір професії.

Віталій Баранов обрав Кам’янець-Подільське вище військово-інженерне командне училище імені маршала інженерних військ В. К. Харченка.

Військова професія і армійське середовище та навчання він вважав одним з найкращих періодів життя, коли сформувалась його особистість.

В незалежній Україні Віталій Баранов був підполковником ЗСУ. У 2004 році пішов у відставку, зайнявся бізнесом. А у 2014 — став захищати Україну. Кажуть, що його не хотіли брати до війська, бо не було відповідної його званню та спеціальності посади. Але Баранов пішов служити старшим лейтенантом в 90-му окремому батальйоні, де був на посаді помічника командира батальйону з оперативного забезпечення.

Читайте також: Під Бахмутом загинув Герой України Да Вінчі

Потім у його долі був Донецький аеропорт. Баранов став начальником штабу батальйону. Їх комбат потрапив у полон і Віталій Анатолійович очолив підрозділ.

У 2015 році працював у ТСО України. Створив громадську організацію, яка опікувалась колишніми «кіборгами».

Про початок широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, Віталій Баранов дізнався у селі Катюжанка, за 50 кілометрів від столиці. Він рушив до Чорнобиля, бо розумів, що звідти «московіти» намагатимуться йти на Київ. Проаналізувавши ситуацію, повернувся додому, зібрав речовий мішок і поїхав до центру терукомплектування.

«За годину-півтори туди підтягнулися і мої бойові побратими по 90-му батальйону. Нас було чоловіків 10-12. Ми отримали зброю, і для всіх нас, як і для десятків тисяч українців, того дня почалося нове життя», — так Баранов згадував початок великої війни.

Він з підрозділом виконував завдання у Чорнобилі та районі Київського водосховища. далі воювали на Миколаївщині, Херсонщині, Харківщині, певний час були під Бахмутом.

«Наш підрозділ формувався в Києві, але служать у ньому представники практично з усіх регіонів», — розповідав він.

Саме біля Бахмуту підрозділ зазнав найболючіших втрат. До слова, Віталій Баранов казав журналістам, що для такого розташування, яке має Україна, служити у війську мають всі.

За інформацією ТСН, в останню путь Віталія Баранова проведуть у Катюжанці Київської області в середу, 11 жовтня.

Прощання почнеться об 11:00 біля будинку кіборга за адресою: вулиця Біла, 83. Опісля підполковника поховають на місцевому кладовищі.

Жителів громади просять зустріти захисника “живим коридором” і запалити свічку пам’яті.

Нагадаємо, у Бучанському районі поховали 19-річного захисника, який загинув на Херсонщині.

Останні новини