На весь Печерський район – лише сім стаціонарних бомбосховищ

Автор: Любава Лисичкіна
21:04 01.06.2023

Депутатка говорить, що випадок з Деснянськом районом - не один. Аналогічно було і в Дарницькому районі, в поліклініці. Більше сотні людей не пустили в сховище.

Про це розповіла нардепка від “Європейської Солідарності” Вікторія Сюмар.
” В це неможливо повірити на 16 місяці війни… Лікарні прикриваються тим, що буде порушена епідеміологічна ситуація. Заклади освіти – що це заважатиме дітям. А ті, хто приватизували підвали, взагалі кажуть: моє право нікого не пускати і замок не відкривати”, – говорить Сюмар, яка весь день разом з колегами  та очільницею Печерського району займалися проблемою сховищ.
Сьогодні київська влада ухвалила єдино можливе рішення: відкрити всі сховища. За словами Сюмар,  тепер варто  закріпити цю норму в умовах воєнного стану як обов’язкову законодавчо. І передбачити відповідальність за зачинені сховища. Кримінальну. Інакше все лишиться як є.
“Законопроект вже пишемо. Так само біля сховищ мають бути камери спостереження, якщо вони будуть відкриті цілодобово. Це не складно і точно дешевше ніж наймати охоронців… І до сумного. Стаціонарних бомбосховищ на весь Печерський район аж … сім. Сім сховищ, де є вентиляція, туалет, вода і тд”, – наводить сумну статистику народна депутатка.
Вона додає, що бізнес з облаштуванням сховищ в паркінгах справляється значно краще, ніж держава. З хорошого – в Києві ці нечисленні сховища бодай відремонтовані і забезпечені. В них є окремі зони для дітей і дорослих…
“Ми має усвідомити одну дуже складну річ: ми надовго Ізраїль. Або назавжди. Сховища, техніка безпеки під час бомбардувань мають бути відпрацьовані до автоматизму. А загиблі діти – це відповідальність дорослих”, – додала Сюмар.
Нагадаємо, цієї ночі російські військові знову обстріляли Київ балістичними та крилатими ракетами наземного базування. Попередньо, унаслідок обстрілу постраждали 19 людей. З них троє людей загинули.
Наразі у Києві збирають Раду оборони міста після трагедії через закрите укриття, а Кличко ініціював відсторонення голови Деснянського району Києва.

Останні новини