На Подолі забудовник намагався розбити Лісопильню міщанина Сніжка 1902 року

Автор: Любава Лисичкіна
19:35 29.09.2023

Будівля лісопильні Сніжка знаходиться в зоні регулювання забудови ІІ категорії історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ»

Про інцидент із знищенням історичної будівлі повідомив пам’яткоохоронець Дмитро Перов.
Вчора вдень місцеві мешканці  повідомили йому, що ескаватор розбиває Лісопильню міщанина Сніжка – зразок традиційної забудови Подолу кінця 19 – початку 20 століть.
За словами Перова, будинок зведено із жовтої київської цегли. У 2021 році він потрапив у додаток до рішення Київради: «Про організаційні заходи щодо збереження об’єктів XIX-XX століття (історичних будівель) на території міста Києва, яким може загрожувати знищення або пошкодження».
Крім цього, як наголосив Перов, будівля лісопильні Сніжка знаходиться в зоні регулювання забудови ІІ категорії історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ» та пам’ятки ландшафту та історії “Історичний ландшафт київських гір” – дозволів і погоджень від профільного відомств забудовник не має, контрольна картка на паркан прострочена, а проект взагалі відсутній.
“Роботи разом з Департаментом територіального контролю міста Києва зупинили. Ескаватор будівельники прибрали. АЛЕ. Вдумайтесь, у Києві достатньо поставити зелений паркан навіть без проекту будівництва і можна зносити будівлю якій більше 100 років… на Подолі..”, – зауважив Дмитро Перов.
До слова, активісти у Фейсбуці збирають голоси проти знищення двох памʼяток архітектури.

Останні новини