На Лисій горі закопали близько 500 злочинців, а тепер пропонують ховати Героїв ЗСУ – екологи

Автор: Галина Ворона
09:12 03.11.2022

На Лисій горі, де столична влада за дорученням уряду хоче створити військове кладовище для Героїв ЗСУ, раніше поховали біля 500 злочинців.

Про це розповів керівник Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко.

Він оприлюднив секретний лист київського поліцмейсера фон Мінця Київському губернатору від 23 грудня 1909 р, де повідомляється, що на Лисій горі з 1907 р. по 1909 р. було поховано 112 повішених злочинців.

За словами еколога, можливо, з 1909 р., і до початку революції 1917 р., коли впав царський режим, їх було поховано ще близько 400. Разом приблизно пів тисячі могил страчених злочинців можуть бути розміщені на Лисій горі.

Читайте також: “Марш за Київ” закликає Кличка, Зеленського та Шмигаля організувати публічні обговорення щодо створення військового кладовища

Як відомо, 5 вересня 2022 р. прем’єр-міністр Шмигаль за № 23375/2/1-22 дав письмове доручення ряду міністерств і КМДА побудувати військовий меморіальний цвинтар на Лисій горі. Ініціатором цього місця виступило Міністерство у справах ветеранів України.

Київрада 3 жовтня опублікували проєкт рішення щодо плану спорудження Національного меморіального військового кладовища на заповідній території урочища “Лиса Гора”. Для цього планують виділити орієнтовно 5 мільйонів гривень з бюджету міста.

Згодом на сайті Київради були оприлюднені дві петиції з однією й тією ж вимогою: заборонити створення військового кладовища на території урочища “Лиса Гора” в Голосіївському районі столиці.

Раніше “ВК” писав, чому на Лисій Горі не можна будувати військове кладовище та що необхідно знати тим, хто ніколи не був на цій горі.

Останні новини