На Київщині з’явилась перша зразково енергоефективна амбулаторія

Автор: Галина Ворона
12:59 03.02.2023

У Горенці на Київщині відкрили екологічну амбулаторію - перший в області медзаклад, де встановлена унікальна енергоефективна система, яка має стати прикладом зеленого відновлення країни.

Як повідомляє Гостомельська селищна військова адміністрація, внаслідок військових дій армії рф поруч з амбулаторією влучив снаряд, який пошкодив фасад, вікна, а також систему опалення.

Під час відновлення у медзакладі була встановлена сонячна електростанція та оновлена система опалення з використанням теплового насоса “ґрунт-вода”.

Це дозволить знизити витрати на опалення щонайменше на 80%, а також надасть амбулаторії можливість мати джерело автономного електропостачання, яке покриватиме до 60% її потреб.

Використання відновлюваних джерел енергії допоможе амбулаторії мати світло й тепло навіть у нинішніх умовах нестабільного енергопостачання. Завдяки економії на енергоресурсах та виробництву електроенергії витрати на реконструкцію системи опалення та встановлення сонячних панелей мають окупитись за 6-7 років.

Це перший медзаклад, де була встановлена така енергоефективна система. Проєкт ініційований міжнародною організацією Greenpeace і реалізований у співпраці з українськими громадськими організаціями «Екодія», «Екоклуб» та благодійним фондом «Перемога України».

Читайте також: Ірпінь першим в Україні заживив критичну інфраструктуру від малої електростанції – фото 

Нагадаємо, в Ірпені на даху поліклініки встановили сонячні панелі і павербанки. Ще два заклади Ірпінської громади обладнають сонячними станціями, купленими на кошти іноземців. 

У столиці ж зеленими технологіями може похвастати Києво-Печерська лавра.

Останні новини