На Київщині жінка вирощує більше 2000 сортів томатів

Автор: Марина Максенко
07:20 15.09.2022

Пенсіонерка Тамара Проскурня з Київщини має колекцію із 2250 сортів томатів. 10 років тому вона була звичайною столичною жителькою та не мала уявлення про городництво. Цього року вона вирощує 1200 кущів томатів і 450 кущів перців.

Про це повідомляє social.com.ua.

За її словами, для того, щоб займатися такою справою, вона мусила всьому навчатися самостійно.

“Спочатку виписувала тематичні газети й журнали. Потім, коли чоловік подарував ноутбук, я почала спілкуватися у соцмережах і побачила, що помідори бувають дуже різні, а не лише червоні і рожеві. Хотілося й собі таких. На базарі купувала розсаду, але часто мене обманювали – виростало не те, що обіцяли. Тому я вирішила вчитися вирощувати розсаду сама. Це мене так захопило, що тепер моя колекція налічує 2250 сортів томатів, понад 200 сортів перців гострих і солодких, багато різної квасолі та сортів картоплі”, – зазначає пенсіонерка.

Тамара наголошує на тому, що потрібно виростити хорошу рослину з гарними плодами, аби зібрати якісне насіння. Потрібно, щоб розсада гарно почала рости.

“Коли висаджую розсаду овочів, в лунку закладаю перегній, доломітову муку для розкислення ґрунту, попіл, можна також додати нітроамофоску. Останні три роки в нас досить холодна весна, тому бажано розсаду накрити агроволокном. Висаджую завжди в перших числах травня, відразу розкладаю крапельний полив”, – додає жінка.

Її колекція насіння виглядає, як картотека у бібліотеці. Вона зауважила, що це завдяки допомозі онука. Раніше процес такої роботи було складніше організувати. Вона фотографувала рослини на цифровий фотоапарат, потім переносила фото у ноутбук та підписувала. Зараз все простіше. Сучасний телефон і сторінка в соцмережі допомагають організувати збір та зберігання всієї інформації: і фото, і опис сорту.

Останні новини