Митці, освітяни, правозахисники та медійники, що повертаються в Україну працювати задля перемоги, можуть отримати підтримку

Автор: Оксана Тупальська
13:34 24.08.2023

Українці, які вимушено стали біженцями, а восени вирішують повертатися додому, аби працювати заради перемоги, можуть отримати стипендію на перші місяці адаптації. Хто на неї претендує розповіли у Vidnova Fellowship Ukraine.

24 серпня стартує третє коло стипендійної програми Vidnova Fellowship Ukraine.  Кошти отримають 50  мисткинь та митців, активісток та активістів, культурних діячок та діячів, які хочуть продовжити свою діяльність в Україні. Також стипендіати та стипендіатки можуть отримати менторство або підтримку для навчання, оренди простору для діяльності.  Немає обмежень за конкретними містами чи регіонами.

“Минулого року стався великий відтік освічених, кваліфікованих кадрів. Частина цих людей змогла знайти застосування в тих країнах, куди виїхали. Частина ж хоче продовжувати працювати вдома.  Перше коло Стипендії  ми запустили через 6 місяців після повномасштабного вторгнення. Хтось опинився в ситуації вибору — повертатися або бути звільненим, особливо у державному секторі. Інші відчули, що жити за кордоном дорого, а бути далеко від дому тире? важко”, – розповідає операційна менеджерка ГО “Інша Освіта” Юлія Аленіна.

Стипендія для  тих, хто повернувся цього літа, або планує повернутися восени та працюють у напрямках:

  • культури та мистецтва,
  • неформальної освіти,
  • громадського активізму,
  • екології та охорони навколишнього середовища,
  • незалежних медіа,
  • подолання наслідків війни в суспільстві,
  • соціальних інновацій та соціального підприємництва
  • захисту прав людини.

“Люди планують повертатися, але їм доводиться це робити майже внікуди, оскільки все сильно змінилося. Стипендія дає учасникам три місяці на те, щоб повернутися, звикнути, адаптуватись до повітряних тривог і відключення світла. Цією програмою ми намагаємось зробити простір для відновлення професійної діяльності трошки безпечнішим” — зазначила Аленіна.

Передбачає тримісячну фінансову підтримку у розмірі 18 000 грн на місяць, додаткове разове фінансування 10 000 грн на оренду робочих просторів, менторство або навчання. Щоб взяти участь, необхідно заповнити аплікаційну форму до 29 вересня 2023 року.  

Vidnova Fellowship стала можливою завдяки спільному зусиллю Іншої Освіти, MitOst gGmbH та за підтримки фонду Robert Bosch Stiftung.

Навесні 2022 року “ВК” публікував історії людей, які повернулися до Києва після евакуації – про їхні надії, плани на майбутнє та мотивацію жити вдома навіть в умовах війни. 

Останні новини