МОЗ оголосило новий етап щеплень від COVID-19 – кому потрібна наступна бустерна доза

Автор: Оксана Тупальська
17:56 09.10.2023

Сезон інфекційних захворювань осінь-зима/2023 розпочали з затвердження рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19. Як відомо, у ЄС виявили новий штам коронавірусу "Пірола", який поступово заміщує "Омікрон" та є його мутацією.

Санепідеміологи стверджують, що коронавірус зі штамом “Пірола” передається швидко, не викликає важкого перебігу захворювання у людей, які не мають проблем з імунітетом або супутніх неінфекційних важких захворювань.

Українцям пропонують так званий “сезонний бустер”. Він рекомендований таким людям:

  • старшим за 60
  • тим, хто має супутні хвороби
  • група ризику смерті від недуги – хворі на артеріальну гіпертензію, діабет, онкологію, серцево-судинні захворювання та з хворобами дихальних шляхів

“Українці, які НЕ належать до вищезгаданих груп ризику, але планують отримати й «додатковий бустер», наприклад, для поїздки у країни, де є вимоги мати додаткове щеплення, або ті хто виявили бажання отримати “додатковий бустер” – можуть зробити щеплення після консультації з сімейним лікарем в амбулаторії чи у пункті щеплення”, – повідомили в МОЗ.

Нагадаємо, хворих зі штамом “Омікрон” на території України вперше виявили наприкінці січня 2023 року. Карантин через коронавірус офіційно тривав до 31 червня 2023 року. До того часу діяла вимога їздити в громадському транспорті в масках. 

Останні новини