Мотивують гречкою та овочами – “Слуга народу” озвучив прогноз цін на продукти

Автор: Оксана Тупальська
17:56 06.04.2023

Подешевіння гречки та овочів обіцяє голова парламентського комітету аграрної та земельної політики Олександр Гайда. Депутат від більшості повідомив, що до кінця року борщовий набір має стати більш вигідною покупкою.

Про ціни на яйця депутат не згадував – їхнє здешевшання та стабілізацію вартості “через 2-3 тижні” ще у жовтні минулого року обіцяв перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. Тоді гуртова вартість десятка курячих складала 43 грн.

Однак вже у листопаді яйцями зі знижками почали торгувати навіть на сайтах Rozetka та OLX – якщо в супермаркетах за десяток треба було віддати від 65 до 80 грн за десяток, то онлайн вдавалося замовити по 30-50 грн за 10 штук (щоправда, за умови придбання 50 і більше яєць в одні руки). Тепер, уже навесні, коли кури мали б почати нести більше цінного продукту, вартість яєць в торгових мережах не спадає.

За останніми прогнозами Олександра Гайду в першу чергу до кінця 2023 року подешевшають цибуля та морква (нині ці продукти коштують за кг по 70 грн та 50 грн відповідно). Причина – цьогоріч з’явиться можливість вирощувати овочі на деокупованих територіях півдня. 

«Фермери з тих регіонів, де раніше овочі не висаджували, вже готуються почати цей процес. Адже минулого року ми зіткнулись з дефіцитом моркви та цибулі, третина якої потрапляла на ринки з Херсонщини. Після збору нового врожаю наприкінці літа та восени ми очікуємо збільшення пропозиції овочів. Тоді і ціни можуть піти на спад», – зазначив Олександр Гайду.

Депутат додав, що в країні зросли резерви гречки та збільшились площі її посівів, відтак, варто очікувати, що каша принаймні не подорожчає.

Нагадаємо, «ВК» розповідав, по чому цьогоріч продаються складові великоднього кошика.

Останні новини