Мобілізація ув’язнених: як працює механізм?

16:46 26.05

Більше ніж три тисячі засуджених подали заяву на умовно дострокове звільнення від відбування покарання для служби в армії. Про це повідомила заступниця очільника Міністерства юстиції Олена Висоцька.

А при попередніх опитуваннях серед засуджених, близько чотирьох з половиною тисяч людей виявили бажання служити в армії. Про те, який механізм мобілізації засуджених пропонує закон сьогодні, та чи не скористаються цим ув’язнені, щоб уникнути відповідальності — розповідає адвокат Геннадій Дубов у етері Прямий FM.

За словами Дубова, мобілізація засуджених буде проходити досить просто. Спочатку засуджений подає заяву щодо служби у Збройних силах України. Потім він проходить військово-лікарську комісію. Якщо засуджений відповідає вимогам, суд приймає рішення про умовно-дострокове звільнення. Після цього під конвоєм Національної гвардії засудженого доставляють до центру комплектування, де він підписує контракт про службу у ЗСУ і має служити у спеціальному підрозділі.

При чому — підкреслює адвокат — на таке умовно-дострокове звільнення (УДЗ) можуть претендувати засуджені, яким залишилося відбувати покарання не більше трьох років. Таким чином, значна частина звільнених могла б претендувати на звичайне УДЗ, або вже знаходиться близько до цього терміну.

“Це люди, яким, умовно кажучи, до моменту, коли на загальних підставах можна просити УДЗ і без вступу на службу у Збройних Силах України сидіти там умовно рік, але вони йдуть цим шляхом. Тому чи є тут мотивація таким чином втікти? Ну, мабуть, такі випадки будуть. Не можна цього виключати. Але у цілому  логіки тут особливого нема – щоб це використовувати як механізм уникнення покарань”

До того ж, за спробу самовільно покинути службу, для таких людей передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років.

За словами Дубова, якщо три тисячі засуджених подали заяви, то це складає понад п’ять відсотків від загальної кількості засуджених чоловіків, яких трохи менше п’ятдесяти тисяч.

” Якщо відкинути тих, на кого це УДЗ не розповсюджується: ну, наприклад, тих, хто засуджений за державну зраду, за умисне вбивство, ряд інших злочинів, в тому числі щодо правоохоронних органів, корупційні там і так далі – то показник немалий. Я очікував, чесно кажучи, менше. Але тут знову таки по результату треба буде розуміти. Тому що сьогодні, мабуть, самі засуджені ще не знають, куди вони поступлять на службу.”

На сьогодні, закон передбачає створення для засуджених спеціального підрозділу у межах Збройних сил, але поки що немає ясності, як саме він функціонуватиме.

Про те, чи передбачені для таких військових відпустки, та як відбуватиметься їх транспортування — дізнавайтеся у етері Прямий FM.

 

 

Останні новини