Мінімалізм та інклюзивність: якою буде відбудована Школа мистецтв у Бородянці

Автор: Галина Ворона
13:55 01.02

Архітектурно-будівельна компанія UVT GROUP розробила концепт відбудови частини міста Бородянка на Київщині, яке чи не найбільше постраждало через російську агресію. Один з проєктів відбудови - це нова Школа мистецтв, що має з’явитись на місці попелища, залишеного російськими загарбниками.

Про це повідомляє видання PRAGMATIKA.

До моменту знищення школи російськими військами Бородянська школа мистецтв була культурною окрасою місцини, де ще з 1970 року дітей навчали грі на різноманітних музичних інструментах. У найкращі часи кількість учнів школи доходила аж до 350 осіб.

Проєкт відбудови покликаний не тільки в повному об’ємі відродити заклад, а й дозволити йому стати культурним громадським хабом для всіх жителів і гостей Бородянки.

Як повідомляється, архітектура школи передбачає високу функціональність і гнучкість використання завдяки універсальності планувальної схеми та м’яку естетику мінімалізму.

У школі будуть розташовані просторі класи з великою кількістю світла. Головний фасад школи обернений на південь, де найбільше сонця.

Тому ми огорнули його ніжними хвилями, що нагадує про прикладні мистецтва і вільний природний рух творчості. Світлий бетон контрастує з теплотою дерева, створюючи атмосферу затишку та захищеності”, — розповідає ведуча архітекторка UVT GROUP Ганна Шепеленко.

Перший поверх школи — публічний, це — повноцінний театр. Тут буде сцена, гримерні, рубка звукорежисера, велика кав’ярня з панорамними вікнами.

Другий і третій поверхи — навчальні та тренувальні. Тут передбачені танцювальні класи, класи гри на музичних інструментах, ліпки та малюнка.

Широкі сходи з’єднують поверхи, і вся територія школи безбар’єрна та інклюзивна.

Навколо школи розіб’ють невеликий садок із широкими лавами та кущами букшпану.

Будівля школи природним чином вписується в місцину і гармоніює з масштабом вулиці, селища, викликає бажання доєднатись до цієї спільноти і творити разом. Діти, які вимушені були виїхати з рідної Бородянки, точно знатимуть, що їхня школа на них чекає“, — коментують автори проєкту.

Читайте також: “Краще, ніж було”. Бородянку і Мощун будуть відбудовувати за новим принципом

Нагадаємо, архітектори створили проект відбудови Бородянки з велодоріжками та зеленими насадженнями.

Останні новини