Мінекономіки буде судитися з вчителями, які отримали єПідтримку в перші дні повномасштабного вторгнення

Автор: Оксана Тупальська
17:29 04.08.2023

Міністерство економіки планує судитися з вчителями, яким навесні 2022 року держава безперешкодно виплатила 6500 грн за програмою єПідтримка. Від педагогів вимагають виплатити всі до копійки гроші назад та ще й додати комісійні.

Про перспективу судових позовів на вчителів попередили у МОН. 

Як відомо, з весни минулого року громадянам пропонували подаватися на єПідтримку у зв’язку з втратами на роботі через початок повномасштабного вторгнення. Після чого державні органи проводили необхідні перевірки і, в разі погодження, громадяни країни отримували виплати на картки банків. 

“Програма «єПідтримка» на початку повномасштабного вторгнення була швидким рішенням уряду, щоб надати допомогу громадянам у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких була тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Серед умов надання виплати було чітко зазначено, що допомога надається особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту) і не є працівниками бюджетних установ, фонду загальнообов’язкового державного страхування” – повідомляють у МОН.

Також додають, що працівники закладів освіти не підпадали під категорію, якій необхідно було виплачувати кошти єПідтримки, бо їм нараховували зарплату.

Тепер від 3247 працівників бюджетних установ сфери науки і освіти очікують на негайне повернення отриманих 6500 грн з додатковими витратами на банківські послуги. Якщо через відрахування комісії на рахунки надійдуть менші на кілька гривень суми, повернення не буде вважатися здісненим. Відтак, на педагогів подаватимуть до суду, щоб виплачували кошти, які держава вважає необхідними.

Так само до суду Міністерство економіки планує позиватися на вчителів, які отримали навесні 2022 року 6500 грн, і не віддали ці гроші за програмою єПідтримки.

Нагадаємо, наступний навчальний рік триватиме до липня і діти будуть ходити до школи 10 місяців замість 9-ти. Відповідне рішення ухвалив уряд.

Останні новини