Мій бункер – моя фортеця. Як киянин збудував суперукриття і скільки це йому коштувало

Автор: Галина Ворона
13:15 23.06.2023

Киянин Кирило Барашков мешкає у приватному секторі Києва. Як і більшість мешканців приватних будинків, він не мав де сховатися під час авіаударів, тож вирішив побудувати сховище для своєї родини на власній ділянці.

Про це пише видання Bird in Flight, яке поспілкувалось із чоловіком.

Кирилу Барашкову 43 роки, він адвокат, з початку повномасштабного вторгнення також волонтерить. Після масованої атаки 10 жовтня, коли російські ракети прилетіли на Володимирську, в парк Шевченка та під скляний міст у Києві, Кирило і взявся побудувати бункер біля свого дому.

Його проєктував знайомий виконроб, тож споруджував бункер зі знанням справи. Конструкція зовсім проста: це одне приміщення на дванадцять квадратних метрів і підсобка на три метри. Вони опущені на п’ять метрів під землею — викопували екскаватором. Згори — два метри армованого бетону. Стіни обшиті вагонкою і дерев’яними панелями.

Усередині я облаштував приміщення так, щоб було максимально затишно, тепло, аби тут могли сидіти діти. Поставив м’який диван, кушетку, стільці. Коли родина у від’їзді, я спускаюся сюди ночувати, щоб уже не бігати під час тривог. Спиться як у барокамері: ні світла, ні звуків. І спокійно”, – ділиться киянин.

У бункері є сучасний закритий камін зі скляними дверцятами. Вентиляція зроблена як належить, йде двома шляхами: чисте повітря надходить одним, а іншим — виводяться продукти згоряння. Є запас питної води і маленький біотуалет — людям має бути комфортно, коли вони знаходяться у бункері протягом тривалого часу.

Будівництво бункера тривало з жовтня до грудня. Працювало четверо людей.  Затримки у будівництві ставалися тільки через погоду. 

Бункер може вмістити до 15 людей. Господар зробив кодовані двері й розіслав код усім сусідам місцевому закритому чаті, тож вони приходять сюди, коли хочуть. Звичайно, не всі спускаються в укриття, та людей просто гріє думка, що їм є куди йти.

 Жодні документи я не оформлював; якби я це робив, то досі не зробив би його. Ділянка знаходиться у приватній власності, тож я маю право на таке будівництво — моя територія. А якщо в когось є претензії, нехай прийде і розкаже, що я під час війни не можу облаштувати бункер для людей”, – розмірковує чоловік.

Загалом будівництво коштувало 20 тисяч доларів.

На безпеці не можна економити, це зараз найважливіше. Вважаю, що таке укриття — об’єктивна необхідність. Я постійно дивуюся: в нас люди під час війни купують авто по 30-40 тисяч доларів, роблять ремонти. А отак скинутися вп’ятьох, наприклад, на один бункер — безпечне місце, куди можна спускати своїх дітей, — так ні. Про інші випадки, коли хтось так само збудував собі бункер, я не чув. Я не взяв ані копійки в інших мешканців вулиць, у мене є можливість — я зробив. А вже коли війна закінчиться, влаштую тут чоловічий клуб, будемо відпочивати з сусідами. Дружина не проти”, – підсумовує щасливий власник бункера.

Читайте також: Перше правило – зберігати спокій: 5 важливих кроків у разі радіаційної небезпеки

Нагадаємо, будинки-бункери під землею з автономним живленням уже пропонують у продажі: скільки коштує.

    Останні новини