Мавпяча віспа вже у Чехії та Словенії: що це таке, симптоми, як лікують

Автор: Любава Лисичкіна
23:26 26.05.2022

Близько 20 не-ендемічних країн зіткнулися із спалахами вірусу. Не-ендемічних – це значить країн, для яких ця хвороба не є типовою. Бо її звичним «ареалом» є захід та центр Африки.

Як зазначає столичний лікар-педіатр, дитячий інфекціоніст Олена Слуцька,  довкола віспа багато страхів, тожважливо розуміти що собою являє вірус та яка є небезпека.

Що таке мавпяча віспа?

Мавпяча віспа – monkeypox, якщо будете гуглити англійською – доволі рідкісне захворювання. Його викликає вірус, власне, мавпячої віспи. Ця хвороба, попри назву, не є «родичкою» вітрянки. Бо вітрянку викликає герпесвірус Varicella zoster. Тому щеплення від вітрянки не захищає від мавпячої віспи.

Які симптоми мавпячої віспи?

Спочатку виникають лихоманка, головний біль, набряки, біль у спині та головний. Коли температура впаде, може виникати висипка. Часто вона з’являється спочатку на обличчі, а вже потім розповзається по тілу, найчастіше на долоні та підошви.

Елементи висипки можуть боліти і дуже свербіти. З часом вони видозмінюються і врешті перетворюються на кірочку. Вона потім відпадає. На місці елементу висипки може лишитися шрам-рубець.

Це небезпечно?

Найчастіше захворювання протікає легко. За перебігом може нагадувати вітрянку. Триває кілька тижнів, зазвичай 2–3, і минає самостійно. Складні випадки теж трапляються. Є повідомлення про те, що у західній Африці мавпяча віспа призводила до смерті.

Як лікують мавпячу віспу?

Найчастіше мавпяча віспа має легкий перебіг і минає сама. Специфічного лікування не існує. Але захворюванню можна запобігти. Щеплення від натуральної віспи на 85% ефективне. Противірусні препарати також працюють.

А що в Україні?

Днями головний санітарний лікар заявив, що  імовірність поширення мавпячої віспи в Україні дуже мала. Він пояснив це тим, що наша країна не є транзитною для подорожей до Африки.

Що ще важливо знати?

Лікарка радить не панікувати та пам’ятати, що збудники хвороб існують і у них своє життя, яке часом перетинається з людським.

“І позиція щодо вакцинації на це не впливає. Хвороби існують та існуватимуть. Не від всіх є щеплення та специфічне лікування. І це ще одна вагома причина захиститися хоча б від того, від чого можна”, — додає Луцька.

До слова, майже 400 дітей із родин учасників АТО/ООС зможуть безкоштовно відвідати Київський зоопарк.

Останні новини