Марина Порошенко вирощує огірки, лазить по дахам, робить фігурну обрізку та знає, які квіти відлякують слимаків (ФОТО,ВІДЕО)

Автор: Любава Лисичкіна
18:50 14.08.2021

Виявилося, що Марина Порошенко – пристрасна садівниця, вчилася на професійних курсах, має мрію перетворити свій маєток на ботанічний парк, і більше десяти років працює над цією мрією.

Про хоббі дружини п’ятого президента України  Петра Порошенка, депутатки Київради Марини Порошенко розповіла письменниця Тамара Горіха Зерня у Facebook.
За словами письменниці, відома своїм смаком та вишуканістю  Марина Порошенко зустріла її у робочих джинсах, линялій футболці та кепці. І з садовими ножицями у  кожній руці. Виявилося, що   Порошенко – пристрасна садівниця,  що її прекрасно знають у найбільших розплідниках і маленьких приватних магазинчиках. Крім цього,  вона  є майстром  з фігурної обрізки, і власноруч стриже спіральками і хвилями усі кипариси та інше хвойне розмаїтя на трьох гектарах.
За словами  Тамари Гаріха Зерня,  депутатка  має  більше тисячі кущів троянд, які, щоправда, погано перезимували, і  є фанатом  гортензій: ” Ми з нею мало не рачки проповзли кілька соток, обговорюючи варіанти підживлення цієї примхливої квітки. Тому що блакитне суцвіття отримати кожен зможе, просто підливай залізом і все. А ви спробуйте добитися рожевого, малинового відтінків, фуксії! А розмір кетягів залежно від затінення? А рослини-компаньйони?”
Крім цього пристрастю дружини Порошенка є  деревовидні півонії. У саду Марини  діє  принцип побудови саду безперервного цвітіння, так щоб від березня по грудень квітувало.   Вона  висаджує білі тюльпани суцільним морем поверх хостів; хости піднімаються саме тоді, коли відцвітуться тюльпани, це дуже красиво.
“А град у вас був? – Ви ж бачите, що з листям, усе посікло. – І у нас також. Складний сезон, правда? – Не кажіть, давно такого не пам’ятаю. Ми виноград майже втратили. – Що, навіть синенький? – Ні, синенький ні. Неубиваємий. На сік піде”, –  переказує розмову письменниця.
У саду  живуть білки,  від ріки усі дерева обв’язані металевою сіткою від бобрів, але бобри все одно примудряються відгризати гілки на метровій висоті. Також  є сімейство диких качок, які взагалі не звертають уваги на людей.
“Десь там, посередині між качками і теплицею (чорнобривці між огірками дуже добре відлякують слимаків), ми з пані Мариною перестали говорити про рослини і почали говорити про людей.
І знаєте що? Я бачила перед собою дуже вільну жінку. Це свобода того ґатунку, який здобувається у вогні, може навіть у буквальному значенні. Коли людина розуміє, що більше її ніхто і нічим не зможе допекти, бо все що могли – вони вже зробили”, –  додає Тамара Горіха Зерня.
А ще, за словами письменниці, був майстер-клас з обрізки дерев і вирщування огірків.
Виявляється, огірки Марина Порошенко   укорінює, і таким чином у  тепличці  метрів 12 квадратних, збирає  по два відра огірків щодня.
Нагадаємо, Порошенко заявив про невідворотність нової хвилі коронавірусу і про необхідність закупити якісні вакцини.

Останні новини