Маленький киянин народився закордоном – як отримати документи про громадянство України

Автор: Оксана Тупальська
13:57 30.06.2023

Дитина, народжена закордоном, може отримати українське громадянство, якщо таке бажання мають її батьки. Що потрібно для цього, розповідає ЮрШтаб.

Аби отримати державну реєстрацію маленького киянина закордоном, слід звернутися до дипломатичного представництва або консульських установ України.

Як отримати реєстрацію:
1. Написати письмову заяву або усно звернутися принаймні одному з батьків до дипломатичного представництва або консульської установи України за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.
2. У разі неспроможності батьків про реєстрацію дитини можуть звертатися родичі.
3. Після заяви батьків дитини або інших осіб консул проводить реєстрацію народження дитини з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Які документи слід пред’явити консулу для реєстрації:
1. Документ медичного закладу про народження дитини або довідку від лікаря, який надавав допомогу при пологах.
2. Паспорт або інші документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків).
3. Документ, який є підставою для внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства тощо).

Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати не пізніше 1 місяця з дня народження дитини. Реєстрація народження, а також видача свідоцтва про реєстрацію цього акта цивільного стану проводиться без стягнення консульського збору.

Раніше «ВК» розповідав, що з кінця лютого 2022 року у столиці народилися 207 двієнь та дві трійні: цікаві дані новонароджених.

Останні новини