Майже 80% українців виступають за закриті кордони з Росією – КМІС

15:30 27.06.2023

Майже 80% (79%) українців вважають, що Україна має будувати відносини з Росією такими ж, як з іншими країнами, — із закритими кордонами, візами та митницями. За останнє десятиліття цей показник зріс уп’ятеро.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Соціологи повідомляють, що ставлять респондентам запитання, якими українці бачать відносини України з Росією, вже впродовж 15 років і, щоб побачити динаміку, пропонують порівняти результати опитування в лютому 2013 року (до Революції Гідності та окупації Криму і частини Донбасу), у лютому 2022 року (після окупації Криму і частини Донбасу, але до повномасштабного вторгнення), у липні 2022 року (після вторгнення) і у травні 2023 року (поточні настрої).

Перед Революцією Гідності переважна більшість українців (70%) хотіли бачити Україну та Росію незалежними, але дружніми державами. Лише 15% наполягали на тому, що відносини мають бути, як з іншими державами, — із закритими кордонами, візами, митницями. Причому досить істотна частка респондентів (12%) бажали навіть об’єднання в одну державу.

Після окупації Криму і початку війни на Донбасі частка тих, хто вважав, що відносини мають бути, як з іншими державами, зросла до 44%, хоча 48% надалі вважали, що країни мають лишатися дружніми.

Натомість лише після широкомасштабного вторгнення частка тих, хто хоче мати закриті кордони, візи й митницю з Росією, зросла до 79%. Цей показник залишається ідентичним і надалі протягом останнього року.

Лише 10% зараз хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 1% хотів би об’єднання країн в одну.

Якщо до 2014 року в усіх регіонах переважна більшість українців бачили країни дружніми з відкритими кордонами, без віз і митниць, то тепер закриті кордони з Росією хочуть мати 75% жителів сходу та 73% мешканців півдня.

Крім того, вважають, що з Росією потрібно мати закриті кордони, візи та митниці, навіть 70% тих, хто вдома спілкується переважно або лише російською мовою. Серед українсько- та двомовних цей показник становить 81–82%.

Опитування проводилося з 26 травня по 5 червня 2023 року. Громадян опитували через телефонні інтерв’ю. Для цього використали випадкову вибірку мобільних телефонних номерів.

Загалом опитали 984 респондентів, які мешкають в усіх регіонах України (крім АР Крим).

Участь в опитуванні взяли дорослі (від 18 років) громадяни України, які на момент опитування проживали на підконтрольній уряду території Україні.

Нагадаємо, 66% українців переконані, що діяльність Української православної церкви (московського патріархату) необхідно заборонити взагалі, а 85% – вважають, що влада має втрутитися у діяльність УПЦ МП. 

 

Останні новини