Київські мозаїки, панно, вітражі вивчають та вносять до переліку виявлених об’єктів і Держреєстру

Автор: Галина Ворона
12:25 05.12.2023

В Києві збереглося чимало творів монументального мистецтва 1950-80-х років, які яскраво відображають характерний для доби модернізму синтез мистецтв. Це мозаїки, керамічні панно, вітражі, живопис. На жаль, вони у поганому стані через невідповідне використання, відсутність ремонтних робіт, занедбаність самих будівель. Також їх можуть знищити утепленням стін тощо. У столиці почали вивчати такі твори монументального мистецтва та включати до переліку виявлених об’єктів та до Державного реєстру.

Про це повідомляє Департамент охорони культурної спадщини КМДА, який веде таку роботу спільно КНМЦ по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій.

Важливим досягненням такої співпраці стало занесення до Реєстру знаменитого панно на ресторані “Вітряк” (пр-т Глушкова, 1). Виготовленням мозаїки займалися відомій художники: Віктор Зарецький, який стояв біля джерел фольклорного стилю в українському мистецтві 1960-х років, Алла Горська і Борис Плаксій.

Також вже було надано статус виявлених об’єктів культурної спадщини двом творам видатного художника-монументаліста Федора Тетянича. Це мозаїчне панно (оригінальна авторська техніка) “Квітучі сади” або “Україна молода” на фасаді невиразної з архітектурного боку будівлі по Дарницькому б-ру 23, та панно “Наука” на стіні корпусу № 18 факультету інформатики та обчислювальної техніки КПІ (вул. Політехнічна, 41).

Панно “Україна молода” вже занесено до Державного реєстру як пам’ятка місцевого значення.

До переліку виявлених об’єктів у 2022-2023 рр. внесено ансамбль мозаїчних панно на торцях житлових будинків по Берестейському пр-ту (кол. Пр-т Перемоги) 17 – 27. Серія панно створена у 1967-1979 рр. четвіркою найвідоміших авторів, які стояли біля витоків монументального мистецтва України в другій половині ХХ ст.

Читайте також: Кличка просять прибрати серп і молот з мозаїки на Хрещатику

Нагадаємо, Київ може втратити унікальну мозаїку через затятого власника будинку.

Останні новини