Київрада проголосувала за створення Центру медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям

Автор: Галина Ворона
16:45 23.02.2021

У Києві з'явиться Центр медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям, де будуть створені всі умови для всебічного розвитку та реабілітації дітей - як сиріт, так і тих, що мають батьків. Новий центр працюватиме на базі двох закладів Київського міського будинку дитини "Берізка" та Київського міського будинку дитини ім. М. М. Городецького, які будуть об'єднані і реорганізовані.

Відповідне рішення підтримали сьогодні депутати на пленарному засіданні Київради 98 голосами.

Як зауважила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, реорганізація двох закладів дозволить оптимально використовувати ресурси для надання медико-соціальних послуг дітям-сиротам та батьківським дітям, родини яких опинилися в складних життєвих обставинах.

Крім того, у Центрі надаватимуться послуги з медичної реабілітації, зі стаціонарної та мобільної паліативної допомоги, а також із денного догляду всім дітям з інвалідністю або для її запобігання на ранньому етапі, якщо до цього є покази.

За словами Валентини Гінзбург, сьогодні мережа закладів із надання медичної допомоги дітям-сиротам не працює на повну потужність. Так, наповненість “Берізки” та Будинку дитини ім. Городецького на кінець 2020 року склала близько 30%. Фактично – раціонально не використовується ані кадровий потенціал – 410 фізичних осіб персоналу на 110 дітей, ані наявна матеріально-технічна база.

При цьому, ми констатуємо відсутність якісної послуги медичної реабілітації та паліативної допомоги. Тож наше завдання – створити заклад із розширеним функціоналом, у якому не лише “утримуватимуться” діти-сироти, як це відбувається наразі, а й будуть створені всі умови для їх всебічного розвитку та реабілітації, а також для реабілітації батьківських дітей, які цього потребують”, – зазначила директорка Департаменту.

Вона впевнена, що створення Центру значно збільшить кількість київських дітей, які матимуть доступ до реабілітаційного лікування на амбулаторному етапі та до паліативного лікування.

За її словами, у Центрі буде запроваджено мультидисциплінарний підхід до кожної дитини.

Адже забезпечення індивідуальних потреб дитини в медичній, психологічній та соціальній реабілітації сприятиме запобіганню тяжкій інвалідизації дитини та соціальної адаптації у подальшому житті. А якщо йдеться про дітей, позбавлених батьківського піклування, то рання реабілітація ще й підвищуватиме вірогідність їхнього усиновлення”, – підсумувала Валентина Гінзбург.

До слова, у Києві цьогоріч розпочнуть створення 6 нових центрів реабілітації для людей з інвалідністю. Заклади прийматимуть як дітей, так і людей старше 18 років. У центрах для дорослих люди з інвалідністю зможуть виконувати нескладну роботу та отримувати за неї гроші.

Останні новини