Київ затоплює під час злив, адже воєнний стан заважає “Київавтодору” розширити каналізацію та чистити річки

Автор: Ольга Даниленко
16:01 05.07.2023

Столицю затоплюють зливи через щільність забудови, дощову каналізацію та забруднені малі річки Києва. Своєчасно чистити річки та розширити каналізацію заважає воєнний стан. 

Так генеральний директор КК “Київавтодор” Олександр Федоренко, призначений на посаду у 2020 році, пояснив постійне затоплення багатьох вулиць та підземних переходів Києва під час зливи. 

“У столиці за останні кілька десятків років збільшилась щільність забудови – через це дощова вода тече з дахів та тротуарів на дорогу, попадає в закриту систему зливової каналізації, яка збудована 30 — 50 років тому й розрахована не на такі обсяги водозбору. Тому на деяких ділянках утворюються підтоплення, коли йде залпова злива. Дощова каналізація не може пропустити весь об’єм води під час залпових злив. Вона виходить в малі річки Києва, які також не справляються з перепуском води”, – розповів він в інтерв’ю комунальній газеті “Вечірній Київ”. 

Гендиректор КК “Київавтодор” додав, знає, що водостокову систему треба розширювати, а річки – чистити, але завадив воєнний стан. 

“Для того, щоб не було підтоплень має проводитися комплексна робота, своєчасно очищуватися від наносів сміття річища малих річок. Є й такі ділянки, де потрібно збільшити діаметр зливової каналізації. Ми про це знаємо, розробили декілька проєктів та готові були їх реалізувати, проте через воєнний стан призупинили. Зараз знову будемо форсувати цю роботу”, – розповів він.

Довідка: Олександр Федоренко з травня 2020 року по липень 2022 був виконувачем обов’язків генерального директора комунальної корпорації “Київавтодор”. 5 липня 2022 року був призначений генеральним директор КК “Київавтодор”.

Дивиться також: Під час негоди затопило “найтупішу розв’язку” біля скандального будівництва ТРЦ на Святошині

Нагадаємо, у червні на Київ налетіла потужна злива з грозою, яка підтопила деякі столичні вулиці. Глибина дощових потоків часом сягала колін.  

Як повідомляв “ВК”, у 2021 році через зливу затоплювало зупинку на метро “Позняки”, також затоплювало станцію метро “Героїв Дніпра” – вода водоспадом лилася на рейки.  

Останні новини