Київ для кіно. Топ-10 локацій міських сценаріїв

Автор: Антон Стеценко
16:47 14.04.2020

Подекуди місто як таке стає персонажем фільмів та серіалів: Беверлі-Хілс, Санта-Барбара, Нью-Йорк. Париж... Тільки вдумайтесь в назву відомого серіалу "Секс та місто" - ось воно, місто, яке саме визначає та творить своїх персонажів. А що ж Київ..?

Ми пофантазували та обрали топ-10 локацій, які могли б стати чудовими персонажами для майбутнього київського кіно.

«Таємна кімната для президента»

(шпигунський детектив)

Липки, урядовий квартал, вищі ешелони влади, буденність головної бюрократичної машини.

Службові підземні переходи поєднують майже всі будівлі, нижній рівень забезпечує вільні комунікації, не виходячи на вулиці.

Деякими ходять депутати, журналісти, частина – лише для «посвячених», але далеко не всі переходи, які будували ще з царських часів, відомі навіть спецслужбам.

Одного разу у розкішному особняку, який готували для непублічної зустрічі на вищому рівні, спрацьовує пожежна сигналізація.

Будинок швидко наповнюється якимось незвичним димом, і молодий радник президента, який лише декілька днів працює у Урядовому містечку, опиняється у легендарній кімнаті-вагонному купе, яку влаштували ще при будівництві за бажанням власника.

Читайте також: “Примус” на колесах і спалена Венеція: 10 фактів про Дніпровський район

В пошуках аварійного виходу він замість дверей штовхає іншу частину стіни – і опиняється у занедбаній частині таємних переходів.

Пожежа виявляється не випадковою, хтось намагається зчинити переворот і викрасти президента. Наш герой розплутує давні таємниці – і виводить першу особу держави таємним ходом просто на перон метро.

Чимало будівель Урядового кварталу справді пов’язані підземними тунелями, а кімната-вагон існувала у особняку Ковалевського, на розі вулиць Шовковичної та Пилипа Орлика.

«Спротив Архітектора»

(містичний тріллер)

Події фільму починаються у Бабиному яру – з трагедії 1941 року, коли тут загинуло тисячі безневинних людей.

Ось у 1945 році Хрущов вже підготував проект меморіалу – аж раптом рішення «згори» все знищити і забудувати.

Читайте також: Район озер, найдовшої річки та 128-метрових хмарочосів – 8 фактів про Дарницю

«Куренівська трагедія» руйнує плани створення великого парку розваг на місці розстрілів, але житловий масив все ж таки збудували.

На місці знесеної ділянки цвинтаря Першої Світової будують телевежу, а на зруйнованому Єврейському цвинтарі – телецентр.

Однак з часом все більше будівництв навколо залишаються незавершеними: той-таки телецентр, архів, спорткомплекс інституту, корпус психлікарні, недобудовано будівлю музею на місці могил Лук’янівського цвинтаря.

Все більше проектів зупиняються, або ж лишаються незавершеними. Наче хтось «звідти» таємним чином зупиняє будівництва…

З майже потойбічними силами стикаються молоді архітектори, яким замовили проект житлового будинку поруч.

Чи вдасться їм за підтримки могутніх забудовників перебороти «спротив Архітектора»?

Все описане на початку – правда, і про меморіал, і про парк розваг. «Куренівська трагедія» – селевий потік внаслідок невдалої спроби «замити» Бабин яр глиняною пульпою.

А велика кількість недобудов по вулиці Іллєнка (колишня Мельникова) та довкола справді вражає.

«Потяг на острів»

(фільм-катастрофа)

Молода пара вирішила орендувати на літо дачу – і натрапила на привабливий варіант на острові Водників.

Чоловік задешево здає будиночок, що дістався йому у спадок від батька, який працював інженером-мостобудівником.

Будинок занедбаний, але стоїть на березі внутрішнього озера, тож пара з радістю переїжджає на літо сюди.

Одного разу хлопець вирішив детальніше оглянути будинок – знайшов у підвалі на підлозі дивний люк. Під ним – вода, сходи, а дна він так і не виявив.

Хлопець запрошує друга-дайвера дослідити дивне місце. В кінці затоплених сходів вони знаходять кілька дверей, одні з яких відчинені просто у озеро.

На його дні вони виявляють інші дивні конструкції і таємний прохід у недобудований тунель «сталінського метро».

У короткому тунелі – справжні залізничні колії, з обох боків заглушки, але колії йдуть крізь них в обидва боки.

За легендою, там і досі стоїть вантажний потяг з «таємною зброєю», що мала спрацювати у випадку окупації гітлерівцями, але тоді не спрацювала…

На острові Водників була одна з дільниць будівництва «Сталінського метро», що наразі на закритій території філії судноремонтного заводу і є недослідженою. А весь острів забудовано дачами.

«Підвал під підвалом»

(містичний екшн)

Будівництво фешенебельного житла на Печерську сягає максимуму, забудовані вже всі місця, але практично весь район – на місці колишньої стародавньої фортеці.

Будівельники все не можуть встановити палі для нового будинку – бо натикаються на щось надто міцне.

Врешті, їм це вдалося, але коли вже будинок майже готовий, він провалюється вниз – рівно на поверх.

Виявляється, під палями є ще один рівень, старі тунелі фортеці, що ведуть бозна куди у всі боки.

Історію дуже швидко «зам’яли» – надто великі гроші крутяться у забудові району, та й мешканців мер не хоче налякати.

Недобудований будинок, що просів вниз, викуповує таємничий інвестор – компанія, яка, як виявляється, пов’язана чи то зі спецслужбами, чи то з криміналітетом. На перший погляд це офіс, але у підземний паркінг часто вночі заїжджали вантажівки. 

З часом у районі починають відбуватися дивні викрадення «непростих» людей, які не виходили зі своїх будинків.

Одного разу іноземному дипломату вдалося втекти від викрадачів – він опритомнів у величезному підземному бункері із залізницею, а продершись на поверхню, опинився просто на Лисій горі над Видубичами.

Територія майже всього Печерського району входила у укріплення Печерської фортеці, далеко не всі підземні тунелі досліджені, а по деякі з них легко вміщують вантажівки. Такі тунелі навряд чи вели аж до Лисої гори – але є міська легенда, що всередині неї за німецької окупації існував таємний завод, куди заїжджали потяги. Тунелі ж на Лисій горі є – мінні та контрмінні галереї, до кінця не досліджені. А військову базу розібрали у 90-х – і вона мала значні підземелля…

«Трикутник для Ісуса»

(містичний бойовик)

Біблійне пророцтво щодо Другого Пришестя, схоже, починає справджуватися, але у дещо незвичний спосіб.

Одна за одною відбуваються дивні події у найбільш сакральних місцях світу – Ватикан, Храмова гора, Свята Софія у Стамбулі/Константинополі, скрізь відбуваються точкові землетруси, а внаслідок руйнувань відкриваються невідомі до того написи та святині.

Все схоже на єдиний план, за яким стоїть таємне Товариство, що намагається чи пришвидшити Друге Пришестя – чи взяти майбутню подію під власний контроль та правити світом.

Золоті ворота в Єрусалимі

Невеликий філіал цього Товариства вже давно існував і в Києві – шанувальники ідеї Другого Пришестя зуміли відродити Золоті Ворота за біблійними канонами: аби крізь них можна було пройти до головного Храму, що відкриває трикутник з соборів, у центрі якого – Кришталевий храм Христа.

Та дізнавшись на таємних міжнародних зустрічах Товариства про реальні плани світової змови, кияни усвідомлюють свою наївність та намагаються врятувати світ, що вже наближається до загальної паніки та безладу.

Золоті ворота у Константинополі

Справді, за біблійними переказами Ісус має вдруге увійти через Золоті ворота – тому Золоті ворота що у Ієрусалимі, що у Стамбулі були закладені мусульманами багато століть тому.

Міську легенду про Золотий трикутник справді розказують у одній з церков центру Києва, ескізний проект Кришталевого храму був підготовлений саме для нього.

«Годинник на вежі»

(соціальна драма)

Збудований у 2000-х торгівельний центр мав стати маленькою Європою – тут і вулички, і бутафорський вокзал з дебаркадером, і ратуша з вежею і годинником.

Його збудували для багатих передмість, але з часом навколо виросли більш доступні житлові квартали, де селилися переважно приїжджі, співробітники магазинів і різних сервісів.

Щодня «Європа» зачинялася о 21 годині, але чимало хто лишався.

Хтось мав тут романтичні прогулянки, хтось лишався ночувати, бо не мав де жити. Після 21-ї за зачиненим парканом починалося інше життя – але ж і квартали поруч оживали інакше.

Читайте також: Новий підхід у житлобудуванні, за який київські архітектори отримали визнання індустрії

ТРЦ «Мануфактура» неподалік Конча-Заспи справді збудовано таким чином, він зачиняється о 21 годині «на замок», а поруч будується житло економ-класу.

«Робінзони у мегаполісі»

(комедійний екшн)

Жити на острові, та й ще й безлюдному – чудова пригода.

Компанія друзів вирішує зробити так, як колись робили їх батьки, – переселитися на літо у палатки на безлюдний острів посеред Дніпра просто у Києві. Невеличке поселення швидко опиняється в центрі уваги – коли журналісти пропонують пограти у реаліті шоу: як їм вдається прожити, не ступаючи на берег.

Перегони на катерах, диваки, пляжні вечірки, все весело – але чи вдасться вижити у цьому паралельному світі, де свої суворі закони? 

В межах Києва понад два десятки островів, більшість з яких не має сполучення з «великою землею», а особлива водна культура, в тому числі літні поселення на островах – київська реальність.

«Життя на цвинтарі»

(мелодрама, серіал)

«Садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть» – і все це не де-небудь, а просто посеред мегаполіса.

У маловідомих куточках міста збереглося чимало малих поселень, що існують ніби у паралельному світі – з зовсім іншим життям.

Тут вирощують сливи, розводять бджіл, дорога – стара бруківка, а короткий шлях до метро – через старий цвинтар.

Всі одне одного давно знають – соціальні зв’язки формувалися десятиліттями.

Для звичайного мешканця багатоповерхівки це практично «інша планета», але волею долі тут оселяється двоє студентів, що приїхали з маленького містечка на навчання в столицю. Їм все і звично, і незвично водночас, але ж на подвір’я можна запросити друзів і подруг, влаштувати вечірку.

Тим часом на продаж виставили старий занедбаний будинок обабіч виїзду на цвинтар. І хоча ще невідомо, хто його придбає, але навколо вже відбуваються дивні події.

У Києві понад 20 тисяч приватних садиб, чимало з яких – у майже ізольованих мікрорайонах. Один з таких – Забайків’я – планували знести під розширення Байкового цвинтаря, тож будинки тут довго не ремонтували. Ідеальна кінолокація!

«Завокзалля»

(кримінальна драма)

Навколо залізниці – інший світ. Занедбаний недобудований паркінг на вокзалі виявився центром підпільного життя посеред столиці – тут влаштовують «стрілки», переховуються, поліція не ризикує сюди приходити просто так.

Та ось розпочинається реконструкція площі – і паркінг мають добудувати, «серце» іншого боку вокзалу буде втрачене, «низи» вокзалу розходяться по всьому місту.

Для поліцейських під прикриттям, що тільки-но увійшли в довіру місцевої банди, завдання ускладнюється: виявляється, навколо залізниці сотні нелегальних поселень, гаражні кооперативи вздовж колій давно перетворилися на фавели з житлом, підпільними виробництвами, нелегальним ринком і контролюються бандами.

Допомогти героям-поліцейським можуть хіба залізничники – лише вони хоч трохи розуміють, що відбувається у «потойбічному» світі залізниці.

Та чи вийде їм разом перемогти банди, що вже замислили щось велике?

Паркінг покинули будувати ще 20 років тому, а лише недавно після галасу у ЗМІ полагодили паркани – до того туди мій зайти кожен охочий, ідеальне місце для вокзального криміналу. А гаражі та СТО вздовж залізниці часто мають по декілька поверхів і очевидно не всі збудовані законно.

«Лампове місто»

(мелодрама)

Події відбуваються у старому районі хрущовок, який уник новобудов.

Життя тут наче зупинилося – великі дерева, занедбані давно зачинені магазини, гуркіт трамваїв, а інфраструктура – пивні, ломбарди та аптеки.

Тут майже немає дітей, а по дворах і вулицях повно покинутих автомобілів. Навіть знімати квартири тут не всі ризикують, не те що щось будувати. Здається, район «постарішав» разом з першими мешканцями…

Та ось “додому” повертається подружжя пенсіонерів, що 20 років тому виїхали працювати в Канаду.

Їм так і не вдалося перевезти туди дітей – тим вдалося зробити успішний бізнес тут, а з батьківської квартири вони давно з’їхали, просто зачинивши кілька років тому.

Опинившись у колись улюбленому районі, який довелося покинути у «голодні» 90-ті, герої зустрічають давніх знайомих та старих сусідів. І виявляється, що ось-ось у районі почнуться великі зміни, що змусять багатьох полишити свої домівки… І, здається, лише «канадці» розуміють, як дійти згоди.

Локація для «Лампового міста» – Відрадний, де справді здається час зупинився і все досить депресивно. Буквальним уособленням же можна вважати вулицю Метробудівців – де ще зустрінеш такі плафонами вуличного освітлення, наче в оселі. 

Ця стаття – легкий жарт у вигляді міксу міських історій та звичних голлівудських сценаріїв на київський лад. Втім, ми будемо вдячні отримати у коментарях топ-три найцікавіших з цих сценаріїв або Ваш варіант, аби обговорити їх з реальними сценаристами з кіноіндустрії.

Нагадаємо, що раніше кінематографічний потенціал Києва визна британський спів Зейн Малік та зняв у столиці відео до своєї пісні. 

Останні новини