Квартири з сюрпризом: під гаслом “для військових” у столиці забудують землі заводу “Радикал”

Автор: Любава Лисичкіна
20:26 03.05.2023

У столиці готують під забудову земельну ділянку поблизу заводу “Радикал” в Деснянському районі. І попри те, що ці землі забрудненні ртуттю та не можуть бути використані під житлову забудову, на них будуть намагатися звести буцімто “житло для військових”,

 Як пише видання “КиївВлада”,  відповідні земельні ділянки під ці потреби майбутньому забудовнику має передати державний “Укрексімбанк”.

 “Укрексімбанк” свого часу кредитував збанкрутіле підприємство “Бліц Інформ”, що розташовувалося поряд із “Радикалом”. Після продажу майна “Бліц – Інформу” на аукціоні ще у 2019 році, банк одразу почав його оскаржувати, щоб повернути заставне майно і головне – землі.

За рішенням Північного апеляційного господарського суду від 4 квітня 2023 року “Укрексімбанк” нарешті досяг бажаного. І тепер готується віддатиділянки під забудову через новий аукціон наперед визначеному “переможцю”, пише видання, посилаючись на джерело в міськраді.

Заначається, що у КМДА поки що готується зміна цільового використання землі і відповідний дозвіл для майбутнього будівництва.

“Будувати мають намір під благим гаслом: “для військових”, – каже співрозмовник редакції. 

Як пише «КП в Україні», йдеться про змову державного «Укрексіму» та приватного «Асвіо Банку». І підтверджує її той факт, що «Украексімбанк» за кілька днів до виготовлення повного рішення суду (про скасування аукціону з продажу «Бліца») був обізнаний щодо його змісту. В інтересах якого саме забудовника змовилися банки – наразі ЗМІ не відомо. Однак існує припущення, що забудовувати ртутні землі «Радикалу» хочуть близькі родичі колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. 

У НАБУ та НБУ вже вивчають інформацію про факт змови. А в КМДА мають пояснити, яким чином забруднена ртуттю земля взагалі розглядається у якості прийнятного майданчика для житлової забудови. 

Нагадаємо, у минулому році “ВК” писав про те, що району Києва загрожує екологічна катастрофа через завод “Радикал”. У статті йшлося, що обсяг ртутьвмісннх відходів, які мають бути вилучені та вивезені з території ВАТ “Радикал”, становить близько 200 тис. тонн. З них 10 тис. тонн сильно насичені ртуттю, яка може токсично впливати на рівень здоров’я громадян людей та на довкілля.

Останні новини