Про традиції святкування розповіли на Facebook-сторінці Національного музею народної архітектури та побуту України
У цей день віруючі намагаються накривати пишні столи з 12 пісних страв, а звідси і назва “багата кутя” або “багатий Святвечір”. На стіл ставлять все, що є, щоб в майбутньому році сім’я жила в достатку.
Щойно на небосхилі з’являлася перша передвечірня зірка, всією родиною сідали за багатий стіл: спершу господар, а за ним інші члени родини. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу, розмовляти потихеньку.
Глава сімейства пропонував згадати померлих і запросити їх до Святої вечері. Вважалося, що саме в цей час усі близькі та далекі члени сім’ї мали прийти до будинку, для них звільняли місця на лавах, ліжках, стільчиках, ставили страви та клали ложки. Слідом за господарем усі присутні промовляли молитву.
На Великій Україні вечерю носили до своїх близьких родичів: онуки до баби і діда, племінники до тітки й дядька, хрищенники до хресних батьків, як кому траплялося.
Після Святвечора опівночі проводилася церковна служба, яку обов’язково відвідували всією родиною. Перед тим, як піти до церкви, на столі залишали ложку куті для померлих родичів. Вночі діти і дорослі починали колядувати. Для цього збиралися в групи і ходили від хати до хати, співаючи особливих обрядових пісень.
Найпопулярнішою колядкою в Україні вважається “Добрий вечір тобі, пане господарю”.
Читайте також: 12 страв на Святвечір: що символізує їжа на святковому столі
Раніше “ВК” розповідав як приготувати кутю: рецепти, що сподобаються кожному.