Як приготувати кутю: рецепти, що сподобаються кожному

Автор: Галина Ворона
20:05 04.01

Головною традиційною стравою Святвечора є кутя. Вона символізує сімейний затишок, єдність родини та благополуччя дому. Хтось роками готує кутю за бабусиним рецептом, а хтось щороку додає нові нотки у традиційну святкову страву. Ми зібрали 5 найцікавіших рецептів приготування куті, які гарантують відмінний результат, тож ваша страва обов’язково сподобається усім, хто її скуштує.

Як приготувати кутю: рецепти, що сподобаються кожному

Кутя буває трьох видів в залежності від свята:

  • Багата кутя – пісна кутя з різними компонентами, яку готують на Святвечір, або Різдво.
  • Щедра кутя – перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока.
  • Голодна кутя – на Водохрестя, блюдо, яке в основному складається з зернової основи і підсолоджувача.

Але в будь-якому випадку, незалежно від свята, обов’язковими компонентами куті вважаються зерно, мак та мед. І кожен з них відповідає певним символам.

Зерно в куті символізує плідне життя, воскресіння, вічне життя та кругообіг життя. Тобто безсмертя, або переродження душі.

Макове молоко і мед в куті – це символ достатку і родючості на землі, і життя в раю. Якщо брати окремо мед, то він вважається символом солодощі і земних насолод.

А якщо говорити окремо про різдвяну кутю, то вважається, що чим ситніше вона, тим краще. Якщо вона буде багатою і смачною, отже, наступний рік буде вдалим, з прекрасним урожаєм і достатком сім’ї. Крім того, за старовинною традицією господар підкидав залишки куті з ложки вгору, і скільки з крупинок прилипало до стелі, стільки й чекали снопів хліба в новому році.

Пропонуємо читачам 5 варіантів приготування святкової страви.

Пшенична кутя з горіхами – традиційна

Інгредієнти:

  • пшениця – 200 г;
  • горіхи волоські – 100 г;
  • мак – 100 г;
  • родзинки – 50 г;
  • мед – 100 г;

Приготування:

Добре промити пшеницю, залити водою, залишити на 2-3 години. Варити до готовності на маленькому вогні.
Мак теж промити, влити кип’яток, залишити на 30 хвилин, перебити блендером до однорідності. Горіхи потовкти на крихту, трохи підсмажити. Запарити кип’ятком родзинки. Теплою кип’яченою водою розвести мед. Всі інгредієнти з’єднати в глибокій посудині, перемішати.

Вишукана кутя з шоколадом та халвою

Інгредієнти:

  • пшениця – 200 г;
  • горіхи волоські – 50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • шоколад (чорний) – 50 г;
  • халва – 50 г;
  • мак – 20 г;
  • мед (за смаком);
  • узвар (за смаком).

Приготування:

Пшеницю промити, додати окріп, варити на маленькому вогні до готовності, залишити до охолодження.
Поламати на маленькі шматочки шоколад. Горіхи подрібнити. Халву дрібно нарізати. До звареної пшениці додати всі інші продукти, влити трохи узвару, перемішати.

Оригінальна та незвична рисова кутя

Інгредієнти:

  • мак – 100 г;
  • рис – 1 склянка;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • горіхи волоські – 100 г;
  • кориця (за смаком);
  • цукор (за смаком).

Приготування:

Рис залити кип’ятком, готувати кілька хвилин на сильному вогні під кришкою. Залишити, щоб настоявся.
Горіхи потовкти на маленькі шматочки. Мак добре перетерти. У глибокій посудині з’єднати всі інгредієнти, перемішати.

Кутя з булгура

Інгредієнти:

  • Склянка булгура
  • 2 ст. л. кунжуту
  • 2 ст. л. насіння соняшника
  • 100 г ізюму
  • 100 г маку
  • 100 г горіхів
  • Цукор, мед, щіпка солі

Приготування:

Зваріть булгур у підсоленій воді протягом 15-20 хвилин до м’якості. Поки крупа вариться і остигає, замочіть родзинки та мак, подрібніть горіхи. Розімніть мак до отримання молочка і змішайте його з медом. Змішайте булгур з медовим маком, родзинками, горіхами, насінням та кунжутом.

Кутя з сушеною малиною та сухофруктами

Інгредієнти:

  • пшениця – 200 г:
  • сушена малина – ¼ склянки;
  • сушені яблука та груші – ¼ склянки;
  • мед (за смаком);
  • цукор (за смаком).

Приготування:

Добре промити пшеницю, додати 4 склянки окропу, готувати пів години. Ввести сухофрукти за кілька хвилин до закінчення варіння. Додати мед, перемішати, дати охолонути.

Нагадаємо, кутя – одна із 12 страв, які за звичаєм готують на Святвечір та Різдво.

Великий Київ у Google News

підписатися