Куди ідуть гроші “Київміськбуду”: поки вкладники потерпають через заморожене будівництво, оточення керівника будується

Автор: Оксана Тупальська
17:41 25.05.2023

Інвестування в квартири в новобудовах столиці - завжди справа вельми ризикована. Бо як тільки відбувається хоч найменше коливання в економіці - багатоповерхівки замерзають. Під час дії воєнного стану надійно охололи висотки, які зводив "Київміськбуд". Однак гроші закінчилися не для всіх - як переконують розслідувачі з Bihus.Info родичі та оточення президента холдингу Ігоря Кушніра тим часом активно зводять для себе нові квадратні метри. Деталями зацікавився кореспондент "Великого Києва".

Раніше повідомлялося, що “Київміськбуд” зупинив будівництво житлових комплексів під час воєнного стану через здороження матеріалів, а ще тому, що інвестори не платять кредити, є проблеми зі світлом. На подолання кризи у “Київміськбуді” попросили грошей з бюджету Києва — 1 млрд грн на капіталізацію і викуп нерухомості на 300 млн грн.

Зокрема, у ЖК “Медовий” в Києві люди отримали ключі від квартир, проте їм не підвели світло – пояснили відсутністю коштів. А в ЖК “Медовий-2” інвестори не отримали ключів від житла, яке обіцяли їм надати ще в 2021 році. Загалом забудовник має близько 20 недобудованих та замерзлих об’єктів у Києві. 

Журналісти дізналися, що виведену землю компанії “Київміськбуд” у Козині, на якій раніше була база відпочинку, забудували розкішними котеджами родичі та оточення президента холдингу Ігоря Кушніра.

Київрада на початку 2000-их передала ділянку 2 га дочірньому підприємству “Київміськбуду” – “Екос” для експлуатації та обслуговування бази відпочинку. У 2013 році землю перепродали новоствореній компанії  “Лісоргбуд”, власницею якої була тітка дружини Кушніра Оксани.

Ще одним будинком на понад 600 квадратів на території “бази відпочинку” володіє Наталія Чухлеб – дружина брата Оксани Кушнір.

Дім на 400 квадратів записаний на Ларису Федорченко з Кременчука. Жінка є родичкою Руслана Федорченка – депутата Кременчуцької міської ради, а також директора компанії “Расмус” з орбіти Ігоря Кушніра та народного депутата Вадима Столара, який обирався в парламент від ОПЗЖ. “Расмус” у попередні роки “світилася” у київських будівельних скандалах.

У коментарі журналістам Федорченко заявила, що на маєток у Козині заробила самостійно:

“Я продала тут квартиру, наследство, мамин дом, квартиру бабушкину… Робили в селі як прокляті, заробляли копєйки, на базарі продавали що вирощували”.

Загальна вартість всіх котеджів може перевищувати $3.5 млн, кажуть журналісти.

Київрада створила тимчасову контрольну комісію, яка має виконати перевірку інформації щодо діяльності  президента «Київміськбуду» Ігоря Кушніра.

Зазначається, що компанія “Київміськбуд”, що на 80% належить територіальній громаді Києва, на підрядні роботи  перераховувала кошти організаціям, наближеним до Ігоря Кушніра. Йдеться про 4 основних підрядних компаній: “Укрбуд Інвест”, “Горбуд”, “Ягуар” та “Будівельно промислова компанія Ягуар”.

У 2020-2021 роках на рахунки фірм надійшло від “Київміськбуду” більше 3 млрд грн за виконання будівельних робіт, кажуть розслідувачі. “Укрбуд Інвест” отримав найбільше коштів – більше 1,7 мільярдів гривень.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Національне антикорупційне бюро України звернулося до мера Києва Віталія Кличка з вимогою надати документацію щодо співпраці з ПрАТ “ХК “Київміськбуд”. Зокрема щодо листування з ПрАТ “ХК “Київміськбуд” з приводу їхнього звернення щодо здійснення докапіталізації компанії Київською міською радою на 1 млрд грн та/або на іншу суму.

Останні новини