Криміналітет використовує військових ЗСУ у розправі над волонтерами – громадський діяч

Автор: Ольга Даниленко
21:53 08.05.2023

В Одесі троє військових 28 окремої механізованої бригади ЗСУ жорстоко побили громадського діяча та волонтера Дем’яна Ганула. Одного з організаторів нападу затримали у Києві – мав посвідчення Київської територіальної оборони. Волонтер звернувся до ДБР.

За даними волонтера нападники-військові повинні були бути на Донеччині, однак приїхали на один день до Одеси та скоїли на нього напад.

Про напад на себе розповів відомий громадський діяч та військовий волонтер Дем’ян Ганул. 

За його словами, йому подзвонили військові та призначили зустріч для надання їм волонтерської допомоги в одному з кафе Одеси. Троє військових приїхали на авто Mitsubishi з чорними номерами АХМЕД 001. 

Коли волонтер підійшов до військових, йому стали ставити питання: “А що ти всєм памагаєш, а нам нєт?” Волонтер відповів, що не знає їх, тому і не надавав допомогу. Однак, військові почали казати: “Как нє знаєш нас? Как Ахмєда нє знаєш, а поєхалі с намі”.

Військові повалили Дем’яна Ганула на землю та почали бити ногами, а потім дістали ножі. Волонтеру вдалося відбитися та втекти через чорний вихід кафе та викликати поліцію.

На думку Ганула,  основним замовником нападу на нього є Олександр Подобєдов, який підкупив військових ЗСУ, раніше Сергій Стерненко звинувачував Подобєдова у замовному нападі на нього.

Я цих військових не знав. Я взагалі не розумів хто вони, тому про будь-яку допомогу волонтерську їм не може йти мова, адже я не знав цих людей. У нас нема ніяких переписок. Перед нападом на мене, ці люди бачились в цьому самому закладі за пів години до нападу з Олександром Подобєдовим. А це організатор нападу на Сергія Стерненка. Місцевий кримінал такий, спеціалізація – тітушки. Тому, це замовний напад“, – наголосив волонтер в ефірі “Радіо NV”.  

Він додав, що організатора нападу вже затримали у Києві – він мав посвідчення добровольця Київської ТрО. 

Коли я вже був напівпритомний, я помітив, як один з нападників фотографує мене. Зрозуміло, що він це робив, аби показати певний “отчьот” комусь із замовників. І ці фото знайшли в телефоні одного з організаторів, якого затримали у Києві. У нього було посвідчення Київської територіальної оборони. Доброволець”, – розповів він.

Волонтер впевнений, що нападників-військових покриває керівництво бригади, однак службова перевірка розпочата.  Він також звернеться до Державного бюро розслідувань.

Хочу зауважити, що долучили військових. Встановлено, що це військові. Я сьогодні спілкувався, вони з однієї з бригад ЗСУ, там почата перевірка, розслідування своє вони ведуть. Я також готую заяви до ВКР, ВСП, ДБР. Ну як це військові? Вони поїхали, самовільно залишали частину? Вони ж повинні були бути у Константинівці Донецької області, але чомусь приїхали до Одеси. На один день, щоб скоїти напад. Там дуже багато запитань. Але логічно, що пов‘язано керівництво бригади. Вони покривають, чи якось дали дозвіл. Якщо військові втекли мали одразу повідомити у ВСП, що їх немає на місті. А якщо не помітили, що їх немає на місці – теж питання – чим займається керівництво, що не знає, де знаходяться їхні бійці”, – додав він. 

На думку волонтера мета нападу – залякування, адже він заважає “одеськім проросійським царькам”, яких покривають правоохоронці. 

Поліція дала їм виїхати з міста, не робили перехоплення. Їх покривають, це зрозуміло. В Одесі панують свої правила і певні люди контролюють всі ці правоохоронні органи. І такий напад – черговий факт. Подобєдов організатор нападу на Стерненко досі займається тим самим, йому все одно на закон. Він спортсмен, проросійський елемент, працював на мера Одеси Труханова, починав свою кар‘єру з організації тітушок”, – додав Ганул. 

Довідка: Дем’ян Ганул – український громадський діяч, волонтер, блогер, зоо- та екозахисник, засновник та очільник громадської організації “Вуличний фронт”, активний учасник Революції Гідності та протистояння в Одесі 2 травня проти проросійських сил. У 2014-2016 роках керівник силового блоку Правого Сектору в Одесі.

Нагадаємо, 4 березня, відбулася прем’єра фільму-розслідування “Суспільного”: “Буча: розстріл на Києво-Мироцькій” про розстріл російськими військовими молодих волонтерів, які відвозили допомогу в притулок для тварин у Бучанському районі на Київщині.

 

Останні новини