Кожен градус морозу — це зростання попиту на електроенергію: експерт розповів, при якій температурі можуть вимикати світло

Автор: Любава Лисичкіна
23:39 28.11.2023

Експерт зазначив, що внаслідок російського вторгнення знищено, захоплено чи пошкоджено 50% генерації, що була до війни.

Фото: ілюстративне

Як заявив директор Центру Олександр Харченко, у Центрі дослідження енергетики вважають, що при мінус 8 градусах морозу в енергосистемі може початися дефцит і подекуди світло будуть вимикати.

“При мінус 8 градусів і нижче, за нашими оцінками, не буде чим перекривати дефіцит. Європейська енергосистема має певні обмеження в перетинах з українською. Настане момент, коли треба буде обмежувати споживання у пікові години: між 8:00 та 10:00 або 17:00 та 21:00”, — сказав директор Центру досліджень енергетики.

Олександр Харченко пояснив, що кожен градус морозу — це зростання попиту на електроенергію приблизно на 200 МВт, а відключень можна уникнути, якщо економити електроенергію. Зокрема, якщо в кожній квартирі економлять 3-4 кВт — це вже дуже помітний результат для енергосистеми.

При цьому сподіватися, що великий бізнес може зменшити споживання — не варто. Всі великі споживачі, які могли обмежити споживання, вже зробили це, пояснив експерт.

Відомо, у передмісті компанія “забула” сплатити ” державі майже 5 млн податків.

Останні новини