Конституційний суд розглядає справу про тлумачення поняття “гідні умови життя”

12:24 22.09.2020

Велика палата Конституційного Суду України сьогодні, 22 вересня, розпочала судове засідання з розгляду справи за конституційним поданням 142 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення поняття "гідні умови життя". Йдеться про окреме положення абзацу четвертого преамбули Конституції України.

Про це повідомляє прес-служба суду.

“Розгляд справи за конституційним поданням 142 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення окремого положення абзацу четвертого преамбули Конституції України у формі усного виробництва (відкрита частина пленарного засідання)”, – зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, подання від депутатів надійшло до Конституційного Суду у травні. У поданні було вказано, що положення про гідні умови життя людини, як одне із засадничих у преамбулі Конституції України, Конституційним судом не розглядалися, що своєю чергою зумовлює практичну необхідність цього конституційного подання. Питання про те, які умови життя людини слід вважати гідними та що є показником гідних умов життя у системному їх зв’язку із положеннями частини другої статті 3, частини четвертої статті 13, частини п’ятої статті 17 видаються вкрай важливими, з огляду на те, що державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії можуть бути визначені не лише законами України, а й іншими нормативно-правовими актами.

Як повідомлялося раніше, киянин через суд просить уряд забезпечити його захисними масками.

Останні новини